Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Ministrul Energiei, noi promisiuni pentru lucrările la reactoarele 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă

Published

on

România este gazda Conferinței organizate de Centrul Român al Energiei (CRE), eveniment împortant în domeniul energiei, la care participă miniștrii din 16 țări europene și China. Activitățile se desfășoară sub patronajul Ministerului Energiei și al Ministerului Afacerilor Externe din România.

“România are onoarea de a organiza prima conferință în formatul 16+1, după ce și-a asumat rolul de coordonator al domeniului energiei în această platformă de cooperare. Cred că, fiind gazdă a două evenimente foarte importante într-un termen foarte scurt – mă refer la CESEC și la reuniunea 16+1 – România își demonstrează poziția de factor de stabilitate energetică în regiune. Reuniunea 16+1 pune față în față companii europene și chineze în încercarea de a găsi noi proiecte comune, dincolo de cele aflate deja în curs de negociere: reactoarele nucleare 3 și 4 și un grup energetic nou la Rovinari. România a accelerat negocierile cu partea chineză pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și realizarea unui grup nou pe lignit la termocentrala Rovinari. Ambele sunt proiecte strategice majore pentru România care, odată dezvoltate, vor avea impact la nivel național și regional. Am deblocat împreună cu partea chineză negocierile în ambele cazuri și le-am accelerat. Chiar în marja acestei reuniuni, echipele de negociere româno-chineze au avut întâlniri zilnice, timp de o săptămână. De altfel, în luna septembrie aceleași echipe au discutat timp de trei săptămâni aspecte legate de Acordul Investitorilor și viitoarele Companii de Proiect. Ca să vă faceți o idee despre intensitatea cu care lucrăm, pot să vă spun că echipele de negociere au avut în ultimele trei luni mai multe runde de discuții decât în ultimii ani la un loc”, este de părere ministrul Energiei, Toma Petcu.

România este prezentă prin cele mai importante companii din energie: Nuclearelectrica, Rompetrol KazMunayGas, Adrem, Complexul Energetic Oltenia, Romgaz, Transelectrica, Conpet, Hidroelectrica, Electroalfa, Eximprod, Energobit. Forumul CDCEP 16+1 beneficiază de prezența unor jucători puternici de pe piața energetică europeană, cum ar fi: Ungaria, Polonia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Albania, Letonia, Lituania, Muntenegru, Serbia, Slovacia, Slovenia, Bosnia-Herțegovina, Macedonia. Potrivit organizatorilor, evenimentul reprezintă o ocazie unică de cooperare comercială, de promovare a companiilor energetice românești.

Vicepreşedintele Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă şi directorul Administraţiei Naţionale pentru Energie din China, Nur Bekri, este însoțit de reprezentanţi ai 20 de companii şi instituţii din sectorul energetic. De asemenea, este important să amintim și că ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, ieri, că România este interesată să dezvolte cooperarea economică cu China, iar energia şi infrastructura sunt două domenii cu potenţial.

Advertisement
usr

Amintim că, China General Nuclear Power Corporation (CGN) a fost declarat investitor calificat în septembrie 2014, negocierile fiind demarate în octombrie 2015. Pe 17 octombrie 2014 a fost semnată Scrisoarea Comună privind intenţia de realizare a proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.  La 22 octombrie 2015, acţionarii SNN au aprobat semnarea Memorandumului de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, document ce a fost semnat la data de 9 octombrie 2015, moment din care au demarat negocierile. Continuarea negocierilor a fost aprobată de mai multe ori.  În data de 21 decembrie 2016, Ministerul Energiei a transmis un comunicat de presă prin care a informat că, având în vedere complexitatea proiectului şi angajamentul statului român pe termen lung, consideră că abordarea cea mai corectă este să permită noului guvern o analiză privind deciziile în ceea ce priveşte rezultatul negocierilor şi paşii de urmat.  De asemenea, în luna februarie a acestui an, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Robert Tudorache, spunea că “negocierile durează de prea mult timp şi este momentul să ne apropiem de o decizie”.

Citeste mai mult: adev.ro/oz3jfc

Citeste mai mult: adev.ro/oz3jfc

sursa foto: investenergy.ro

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions