Inspectorii din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au pregătit câteva sfaturi utile pentru cei care intenționează să consume produse de post în perioada postului ortodox de dinaintea Crăciunului. Astfel, știut fiind faptul că mulți români țin postul Crăciunului, Paul Anghel, directorul general al ANPC transmite că fiecare etichetă trebuie citită cu atenție și nimeni nu trebuie să cumpere produse ale căror etichete nu informează complet și corect despre conținut și calitate.
Iată lista sfaturilor transmise de Paul Anghel, șeful ANPC:
– Atunci cand cumparati produse de post, acordati o atentie deosebita listei ingredientelor. In cazul in care lista ingredientelor contine lapte praf, zer praf, pudra de oua aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.;
– Pentru produsele taiate/fractionate/portionate de vanzator, cereti sa vedeti eticheta produsului pentru a verifica data durabilitatii minimale sau compozitia;
– Nu cumparati produse cu etichete care nu va informeaza complet si corect privind continutul/ingredientele sau calitatea produsului;
-Verificati data durabilitatii minimale. Nu cumparati produse cu data durabilitatii minimale/data limita de consum depasita sau modificata;
– Urmariti daca in magazin sunt respectate conditiile de pastrare specificate de producator, in special temperatura. Nu cumparati produse care au fost tinute la temperaturi mai mari decat cea specificata. Dupa achizitie, respectati si la domiciliu conditiile de depozitare precizate pe ambalaj;
– Solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba achizitia in cazul in care doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
– Nu cumparati produse alimentare din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.
Postul Crăciunului începe pe 14 noiembrie și se termină pe 24 decembrie. In acest post se obisnuieste ca toti credinciosii sa posteasca de carne, branza si oua, in timp ce lunea miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei si fara vin. In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin. Mai mult, sambetele si duminicile, pana pe 20 decembrie inclusiv se dezleaga de untdelemn, peste si vin. Daca in zilele de luni, miercuri si vineri Biserica Ortodoxa praznuieste vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, crestinii pot consuma untdelemn si vin; iar daca hramul bisericii sau vreo sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie rosie atunci se face dezlegarea si la peste. In zilele de marti si joi credinciosii pot consuma peste, vin sau untdelemn. In ziua de Ajun se mananca abia seara si doar: grau fiert indulcit cu miere, covrig, turte din faina si poame deoarece cu seminte a ajunat si Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilor, care au prevestit si asteptat Nasterea Mantuitorului. De Craciun, indiferent de ziua in care cade se mananca de dulce.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta