În cursul zilei de ieri, la Tribunalul Constanța s-a desfășurat un nou proces pe care Asociația de proprietari O6 l-a demarat împotriva primarului municipiului Constanța și a Arhiepiscopiei Tomisului. Locatarii solicitau sistarea construirii bisericii ”Izvorul Tămăduirii” în parcarea dintre blocuri, în locul unei foste parcări. Tribunalul a respins cererea asociației pentru că era îndreptată împotriva unor persoane care nu au calitate procesuală pasivă. De asemenea, instanța a respins cererea ca inadmisibilă și obligă asociația de locatari să achite primarului 952 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariul avocatului. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel. Este important de precizat și faptul că și Arhiepiscopia fusese data în judecată iar Judecătoria Constanța a respins cererea asociației de locatari. Decizia a fost ulterior atacată la Tribunal, însă a fost respinsă, iar sentința a rămas definitivă.
Despre ce anume este vorba?
În luna aprilie a acestui an, scriam despre biserica ”Izvorul Tămădurii” care fusese construită fără autorizație pe b-dul Tomis. În luna februarie a anului 2014, Primăria Constanța a emis autorizația de construire și relocarea acestei biserici între blocuri. Primarul Făgădău preciza, într-o conferință de presă că acest teren fusese acordat de către Consiliul Local Arhiepiscopiei Tomisului tocmai pentru relocarea bisericii. ”Pentru a preîntâmpina modul în care locatarii s-ar putea simţi agresaţi de prezenţa bisericii acolo, lucru pe care nu şi-l doreşte nici Arhiepiscopia, nici municipalitatea, se va amplasa acolo o bisericuţă sub formă modulară, o bisericuţă de lemn, modestă ca dimensiuni, iar în cadrul acestui proiect de refacere, se vor asigura şi căile de acces atât pentru maşina de salubritate, cât şi pentru maşinile de intervenţie“, a afirmat primarul Decebal Făgădău. De atunci nu s-a întâmplat nimic până la 1 aprilie a.c., când au început mitingurile de protest ale localarilor din zona respectivă.
Ce se întâmplă acum?
Azi am trecut prin zonă pentru a vedea dacă se mai întâmplă ceva, dacă s-a mai construit sau nu și dacă cineva protestează vizavi de sentința data de Tribunal. Era liniște și pace. Nimeni nu era la fața locului, doar gardurile din sârmă tronau nemișcate. Printre ele se putea observa că nu s-a mai lucrat nimic de multă vreme. Pe porțiunea pe care ar urma să se construiască biserica era săpată o groapă adâncă, pe care crescuseră deja buruieni ce de-acum s-au uscat. La fața locului a rămas însă un afiș mare pe care scrie că aici se va construi în regie proprie un lăcaș de cult. Ca dată de finalizare a lucrărilor este postată ziua de 8 ianuarie 2020. Rămâne de văzut ce anume se va mai întâmpla, dacă va face recurs asociația de proprietari și ce sentință va fi dată. Vom reveni cu informații pe măsură ce ele vor apărea.