În cadrul manifestărilor desfășurate cu prilejul împlinirii celor 139 de ani de la anexarea Dobrogei în granițele statului român, moment premergător deschiderii Bibliotecii Virtuale – Fondul documentar online „Dobrogea de ieri şi de astăzi“, cotidianul Ziua de Constanța a organizat, astăzi, un eveniment prin care și-a propus să aducă în fața opiniei publice Constanța anului 1878. Astfel, alături de ghidul turistic Diana Slav, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, prefectul județului Constanța, Ioan Albu, subprefectul Dan Jeacă, precum și alți oficiali ai municipiului și județului, a fost prezentată istoria Constanței și au fost rostite povești ale vremii de către prof. univ. dr. Aurelia Lăpușan. De asemenea, primarul Constanței a făcut promisiuni că vor fi reabilitate și scoase la lumină istoria și frumusețile zonei istorice ale orașului de la malul Mării Negre.
Punctul de plecare al acestei călătorii simbolice a fost actualul sediu al Muzeului de Sculptură „Ion Jalea“ și a continuat la Farul Genovez, cel mai vechi far al oraşului Constanţa, construit de maiorul armean Artin Aslan pentru compania engleză Danube & Black Sea Railway, aceeași care a construit calea ferată Cernavodă – Constanţa şi a modernizat Portul Constanţa. Acest far a fost vizitat de principele Carol I în octombrie 1879. Lângă vechiul și frumosul edificiu se află actualul Comandament al Marinei Militare, care a fost construit ca sediu al hotelului Carol I. Următoarea oprire a fost la casa fostului primar al Constanței, Cristea Georgescu, după care s-a făcut o scurtă oprire la statuia marelui poet Ovidius, în fața Muzeului Național de Arheologie Constanța. Turul zonei istorice a făcut oprire la Sinagora Mare de pe strada CA Rosetti. Aici, primarul Făgădău a făcut promisiunea că aceasta urmează să fie reabilitată. Mai departe, drumul prin Constanța de altădată a continuat în zona actualului Liceu Teoretic “Mihai Eminescu”, acolo unde ghidul turistic Diana Slav a vorbit despre clădirile vechi ale Constanței, clădiri istorice unice. De aici, următoarea oprire a fost la fostul Palat Prefectural al Constanței, clădire în care își desfășoară acum activitatea Cercul Militar Constanța. Următoarea oprire a fost la cel mai vechi lăcaș de cult musulman din Constanța, Geamia Hunkiar, ctitorită de sultanul Abdul Aziz și dată în folosință în anul 1869. Călătoria s-a încheiat la Biserica Greacă cu un Te Deum și o slujbă de pomenire, la fel ca în urmă cu 139 de ani, a eroilor căruți pe câmpul de luptă în Războiul de Independență. Slujba s-a ținut pe scările lăcașului de cult și a fost oficiată de un socor de preoți, alături de care a fost și ÎPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului. Biserica “Metamorphosis” este singurul lăcaș de cult ortodox finalizat în anul 1868.
Cotidianul Ziua de Constanţa desfăşoară un amplu proiect, dedicat împlinirii a 139 de ani de la reintegrarea Dobrogei la Statul Român şi a 17 ani de activitate jurnalistică, denumit #sărbătoreşteDobrogea.