GIO de la Primăria Năvodari șterge de pe fața pământului și asanează cu tone de piatră, moloz, pământ și nisip o parte din situl Natura 2000 – Lacul Siutghiol. Intervenția se face în totală clandestinitate, fără aviz de mediu, fără panou informativ de construcție și fără împrejmuire. Totul pe repede înainte, pentru a se mușamaliza un control recent al Curții de Conturi care a constatat că Primăria Năvodari și-a intabulat ilegal în proprietate terenurile din cuveta lacului Siutghiol care sunt înglobate prin lege în proprietatea publică a statului. De data aceasta vorbim despre cea mai importantă secțiune din situl natural, zona de stuf din Mamaia Sat, în care cuibăreau 43 de specii listate în Convenția Europeană de la Bonn privind speciile migratoare, 32 de specii din Anexa 1 a Directivei Păsări a Consiliului Europei și 4 specii periclitate la nivel global.
În perioada 2011 – 2012, la inițiativa fostului primar penal Nicolae Matei, Consiliul Local Năvodari a adoptat mai multe hotărâri prin care a inventariat în domeniul public și privat al localității ample suprafețe din cuveta și malul lacului Siutghiol. Prin Constituție și prin Legea Apelor, aceste suprafețe sunt incluse în proprietatea publică, inalienabilă și imprescriptibilă, a statului român. Este vorba despre un furt gigantic, de 4,5 hectare de intravilan turistic. Această suprafață a fost trecută, bucată cu bucată, în inventarul Orașului Năvodari, deși aparținea de drept statului. Inventarierea s-a făcut prin vot al consilierilor locali, fără a se specifica modul de dobândire. Ulterior, Prefectura Județului Constanța nu a atacat hotărârile profund ilegale, mai ales că acestea au fost concepute în așa fel încât se putea crede că dispun cu privire la schimbarea regimului public, respectiv privat al respectivelor suprafețe, deși în realitate constituiau un act de însușire a bunurilor statului. Mai departe, terenurile au fost intabulate la OCPI Constanța, fără o dovadă a modului de dobândire și nu in corpore, ci pe felii, fără o dezmembrare prealabilă. La acel moment, OCPI era condus de Stere Sponte, fost secretar comunist al Primăriei Năvodari pe vremea lui Ceaușescu, fost consilier local pe vremea lui Calapod și Matei, cetățean de onoare, cadorisit cu beneficiile accesorii acestui titlu. O parte din terenurile furate au fost vândute la prețuri de prăduială unor societăți private.
Două milioane de euro, taxă pentru nisipul ”depozitat” pe malul lacului
Furăciunea cu acte ar fi rămas nedescoperită și nesancționată, având în vedere lanțul uriaș de complicități la nivelul tuturor instituțiilor statului de care s-a bucurat regimul Matei. Însă acesta, în megalomania lui patologică, a instituit o taxă fiscală de două milioane de euro pentru Somaco Construct SRL, societatea omului de afaceri Grigore Comănescu. Vorbim aici de cea mai mare taxă fiscală din lume. Somaco deține complexul turistic Verona de patru stele, pe malul lacului Siutghiol. În anul 2008, cu acordul de principiu al Apelor Române, societatea a consolidat malul lacului în dreptul complexului Verona, pentru a-și apăra investiția de infiltrații și inundații. Patru ani mai târziu, acest teren tampon a fost intabulat în proprietatea Orașului Năvodari, în modul abuziv menționat mai sus. După ce a furat terenul statului, Matei a apreciat că materialele cuprinse în platforma de consolidare ar fi depozitate pe terenul orașului, motiv pentru care a trimis societății, întâi o amendă de 40.000 de lei, apoi o taxă fiscală de două milioane de euro. În realitate vorbim de o dublă amendare, deoarece taxa fiscală presupune existența unor raporturi de colaborare, un contract și un beneficiu al plătitorului. Suma de plată era calculată retroactiv, începând cu anul 2010, deși terenul a fost însușit ilegal și intabulat la fel de ilegal de Primărie abia în anul 2012.
În vara acestui an, Curtea de Conturi a României s-a sesizat cu privire la terenurile statului de la Siutghiol, furate de Primăria Năvodari. În consecință, auditorii Curții au descins la așa-zisa autoritate locală și au verificat situația. După redactarea raportului de control, care surprinde toate detaliile acestei grozăvii, competențele de valorificare au revenit directorului Camerei de Conturi din Constanța. În loc să găsească modalități rapide și exemplare de recuperare a terenului furat, directorul de la Constanța a lungit procedura. Fugind de răspundere, acesta și-a delegat competențele către un adjunct, care a scris o Decizie nepermis de blândă, ce deschide porțile mușamalizării. În fapt, acesta a obligat Primăria să înființeze o comisie mixtă împreună cu Apele Române, care să inventarieze terenurile furate de la stat și să identifice soluții.
Îndată după plecarea auditorilor, în ”coada” lacului, care este partea cea mai importantă din situl natura 2000, s-a deschis un șantier clandestin. Pe două fronturi, așa cum se observă din imagini, s-au ”turnat” zeci de tone de piatră, pământ și nisip, pentru consolidarea terenului. Mai mult, în zonă a fost amenajată o fundație din beton, pe pat de piatră spartă, fără să existe o organizare propriu-zisă de șantier, fără panou de obiectiv și fără împrejmuire. Se lucrează pur și simplu în totală haiducie, pe repede înainte, pentru a se începe tot felul de construcții care să zădărnicească recuperarea terenului de către stat. Pe site-ul APM Constanța nu există nicio informație și niciun proiect referitor la aceste intervenții, care, din punct de vedere legal, nici nu pot fi autorizate. Proprietarii din zona Mamaia Sat spun că fundația în lucru ar urma să fie un post de transformare pentru alimentarea cu electricitate a blocurilor ce vor fi ridicate. Însă în lipsa informațiilor oficiale ar putea fi vorba de un zvon fals răspândit de autorii acestei opere de distrugere a sitului natural. Priviți imaginile din filmul de mai jos:
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.