Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Răfuiala dintre Dragnea și Hrebenciuc produce victime? Mircea Marcu, trimis în judecată pentru fapte din 2010

Published

on

Un om de afaceri din Constanța, fost director al Portului Constanța, a fost trimis în judecată de DNA Structura Centrală, la pachet cu o fostă directoare a Ministerului Mediului, pentru dare, respectiv luare de mită. Faptele s-au săvârșit în perioada iulie 2010 – aprilie 2011, atunci când Mircea Marcu, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, i-a promis Speranței Ionescu, director în Ministerul Mediului, o mită constând într-un auturism A3, pentru a fi avantajat ilegal în cadrul unei licitații publice. Lucrarea scoasă atunci la licitație se referea la regularizarea văilor Agigea și Lazu din județul Constanța. Deși s-a clasat abia pe locul patru din cinci, firma administrată de Marcu a fost declarată câștigătoare a licitației. ”Minunea” s-a produs după ce afaceristul constănțean i-a dat funcționarei o primă tranșă din contravaloarea autoturismului și o poșetă de lux.

Un puci care urma să readucă PSD-ul în Biznis, fără Dragnea

Trimiterea în judecată, la atâția ani distanță, vine într-un context extrem de interesant. Astfel, în luna septembrie a.c., publicația Cațavencii a relatat despre o tentativă de puci împotriva liderului PSD Liviu Dragnea, organizată la un hotel din Mamaia al unui fost șef al Portului Constanța.

”Actiunea se petrece in hotelul din Mamaia al unui fost sef al Portului Constanta. E o masa care nu promite nimic, un protocol obisnuit al mafiei locale. Sint de fata fostul sef al Portului, seful Camerei de Comert si Industrie, un jurnalist cunoscut de la Bucuresti si, din precautie, lista trebuie sa se opreasca aici. Deodata, o masina opreste in fata hotelului. De la volan coboara, cu miscari furisate, un mare sociolog cu chelie, ale carui sondaje se impletesc rentabil cu asteptarile politicienilor care le comanda. Sociologul ocoleste automobilul si deschide portiera din dreapta spate cu solicitudinea unui lacheu. Din bezna masinii ies pe rind pantoful decupat, ceasul scump si gusa alba ale lui Viorel Hrebenciuc. Sociologul i se gudura printre picioare, ca un ciine hranit ceva mai devreme. Hrebenciuc se asaza la masa de protocol si trece direct la subiect: Dragnea e terminat, PSD trebuie sa se smulga de sub regimul acestui tiran si sa-si gaseasca un sef mai destupat. Acest sef ar fi Tutuianu, un om care a demonstrat ca intelege echilibrul intre fortele care domina statul si distributia resurselor in partid. Hrebenciuc imparte sarcini si functii. Fostul sef al Portului Constanta urmeaza sa-si reprimeasca job-ul. Tudose va ramine deocamdata premier. Daca nu intelege ‘biznisul’, pleaca si el. Sociologul se va ocupa de mass-media: o va pregati, o va atrage de partea dreptatii si o va rasplati asa cum doar vechiul PSD, cel din epoca Nastase, se pricepe s-o faca. Pe masura ce chelnerii aduc pahare si farfurii, Guzganul isi dezvolta planul. E un puci care ii va imbogati pe toti, o reasezare a lumii profitabile, o revenire a partidului in ‘biznis’”, scria publicația Cațavencii.

Chestionat de România TV asupra acestor informații de culise, liderul PSD, Liviu Dragnea, a negat atunci existența comploturilor în cadrul PSD.

Advertisement
usr

”Nu sunt comploturi în PSD, pentru că marea masă de partid, membrii de partid au înțeles din 2016 că arma noastră principală este liantul, unitatea partidului. (…) În schimb, sunt oameni care, de-a lungul anilor, au practicat tot felul de manipulări, să spunem, și încearcă și acum să se reșapeze, gen Viorel Hrebenciuc.”.

Dacă a existat vreodată aievea, planul de puci s-a năruit. Dragnea a rămas la locul lui. Țuțuianu nu a ajuns lider de partid, Hrebenciuc nu a redevenit eminența cenușie a PSD, iar fostul șef de port tocmai a fost trimis în judecată pentru o poșetă de lux și un Audi A3, pe care le-ar fi oferit, gentil, în urmă cu șapte ani, unei funcționare care avea pixul destul de ascuțit ca să rescrie cu el un clasament de licitație.

Iată de zice DNA

Dincolo de aceste speculații, iată și comunicatul integral transmis de DNA în referire la situația lui Mircea Marcu:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:  IONESCU (FOSTĂ MUNTEANU) SPERANŢA GEORGETA, la data faptelor director general economic în cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor, iar în prezent director general în cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: – luare de mită, în formă continuată,  – trafic de influență, în formă continuată,  MARCU MIRCEA, om de afaceri, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: – dare de mită, în formă continuată, – cumpărare de influență, în formă continuată.  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie 2010 – aprilie 2011, inculpata Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta, în calitate de director general economic în cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor, a acceptat promisiunea inculpatului Marcu Mircea de primi din partea acestuia un autoturism Audi A3, în schimbul căruia, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să avizeze propunerile de stabilire a alocațiilor bugetare pentru obiectivul de investiții „Regularizarea văilor Agigea și Lazu, jud. Constanța” și, implicit, să susțină interesele societății comerciale administrate de acesta din urmă, în raporturile cu Ministerul Mediului și Pădurilor și cu instituțiile publice din subordinea sa. Pentru aceste „servicii” inculpata a primit de la omul de afaceri suma de 61.394 lei, reprezentând o parte din contravaloarea autoturismului, precum și o geantă în valoare de 6.300 lei. Concret, la data de 23.06.2010, pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziții Publice a fost postat anunțul de participare la licitația publică pentru obiectivul de investiții ”Regularizarea văilor Agigea și Lazu, jud. Constanţa”. După deschiderea ofertelor depuse de către participanți, activitate care s-a desfăşurat în data de 28.07.2010, asocierea din care făcea parte și societatea administrată de inculpatul Marcu Mircea s-a clasat pe locul al patrulea din cinci ofertanți. Cu toate acestea, datorită influenței pe care inculpata Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta a lăsat să se creadă că ar avea-o asupra funcționarilor publici implicați în derularea procedurii de achiziție publică, asocierea de firme clasată pe locul al patrulea a fost declarată câştigătoare, iar contractul de lucrări a fost încheiat la data de 12.10.2010. De menționat este faptul că, în momentul organizării licitaţiei publice, societatea comercială administrată de inculpatul Marcu Mircea nu deţinea nici utilajele necesare pentru executarea lucrărilor, nici angajaţi specializaţi în construcţii, nici experienţă şi nici resursele financiare pentru susţinerea lucrărilor.
Ulterior, susținerea de către inculpata Ionescu (fostă Munteanu) Speranța Georgeta a intereselor societății comerciale administrată de inculpatul Marcu Mircea, în raporturile acesteia cu Ministerul Mediului și Pădurilor și cu instituțiile publice din subordinea ministerului, s-a manifestat și în legătură cu stabilirea alocațiilor bugetare pentru obiectivul de investiții „Regularizarea văilor Agigea și Lazu, jud. Constanța”. În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi/sau imobile ale inculpatei Ionescu (fostă Munteanu) Speranţa Georgeta, până la concurenţa sumei de 32.170 lei, în vederea confiscării speciale. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.  Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”.

 

 

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions