Politica
Ce îi răspunde deputatul UDMR lui Claudiu Palaz
Published
7 ani agoon
Partidul Mișcarea Populară Constanța, prin președintele Claudiu-Iorga Palaz, având în vedere gestul provocator și agresiv prin care un grup de extremiști unguri din ,,Mișcarea celor 64 de Comitate” din Ungaria, au acoperit Stema României de la Ambasada din Budapesta cu însemnul secuiesc, i-a transmis deputatului UDMR de Constan’a, Antaj Istvan Janos, o scrisoare deschisă prin care i-a cerut să se delimiteze public de “această acțiune ce exprimă dispreț față de însemnele României și să condamne fapta promovată de către aceștia”.
În replică, parlamentarul UDMR a transmis, prin intermediul Ordinea.ro un drept la replică pentru președintele PMP Constanța, Claudiu Iorga Palaz. Redăm textul integral al dreptului la replică semnat de parlamentarul constănțean Antal Istvan Janos:
“Domnule Claudiu-Iorga PALAZ, președinte al Partidului Mișcarea Populară Constanța.
Mi-ar fi făcut plăcere să încep răspunsul la scrisoarea pe care mi-ați adresat-o cu sintagma “Stimate”, așa cum încep cu alte ocazii, dar tonul cu care mi-ați adresat acea scrisoare deschisă și unele afirmații din textul primit, m-au făcut să mă răzgândesc.
Precizez că sunt gata să condamn orice gest extremist indiferent din partea oricărei organizații extremiste, poate să fie atât “Mișcarea celor 64 de comitate”, “Noua dreaptă” sau alte astfel de organizații și sunt foarte sigur că și organizația politică din care fac parte gândește la fel.
Acțiunea pomenită a dăunat mult relațiilor interetnice, indiferent dacă a fost provocată sau nu de o altă afirmație iresponsabilă a premierului României referitor la cine și unde să fluture alături de drapelul secuiesc. Atât eu, cât și orice cetățean român, respectăm stema și însemnele țării.
Precizez public că îmi asum poziția comunității maghiare din România privind autonomia Ținutului Secuiesc. Consider că este o solicitare justificată și este o parte importantă din platforma – program a UDMR. Dacă acest obiectiv ar fi realizat, nimeni nu ar avea nimic de pierdut, țara ar avea numai de câștigat. O astfel de solicitare din partea unei însemnate părți din populația țării ar trebui măcar discutată și nu refuzată categoric. Politica este “arta dialogului” iar cine nu stăpânește această artă ar trebui să caute alta îndeletnicire și să plece din politică. Secuii sunt o comunitate care trăiește pe acele meleaguri de peste 1000 ani, și poate că acest fapt nu este pe placul multora, dar acolo s-au născut ei, la fel și multe generații de ascendenți ai lor. Secuii acolo au creat valori, și poate că nu le place multora, dar acolo vor mai trăi multe generațiii în viitor și totodată vor crea valori. Cred că este îndreptățită o așteptare minimă din partea lor ca această doleanță să fie măcar discutată. Noi nu ne considerăm cetățeni de rang
inferior. Din păcate, în toata țara, în media sunt articole ce provoacă artificial o atmosferă tensionată, în așa fel încât marea majoritate a celor revoltați, adică populația de rând, nu este suficient informată, și uneori nici măcar nu înțeleg ce înseamnă autonomia cerută în ținutul secuiesc și ce ar presupune aceasta.
Susțin în continuare tot ce am declarat la început de mandat. Nu trebuie sa precizez public “partea“ în care mă aflu în cea ce privește maghiarii și dobrogenii, deoarece nu reprezint și nu voi reprezenta niciun interes contradictoriu între cele două comunități. Da, am venit acum 8 ani în Dobrogea, iar dobrogenii, într-adevar m-au primit cu brațele deschise. Mă simt bine în Dobrogea și împreună cu soția mea ne-am făcut foarte mulți prieteni, dar acești prieteni care ne cunosc bine, nu ne scriu astfel de scrisori deschise. Eu, ANTAL Istvan Janos, condamn orice acțiune care ar face să sufere orice dobrogean, dar nu înțeleg pentru ce anume și cu ce drept mi se cere să fac această declarație. În plus, eu nu pot să semnez nimic în calitate de președinte UDMR Constanța, pentru simplul fapt că nu am această calitate. Domnule PALAZ, iată încă odată că nu v-ați informat suficient înainte de a face anumite afirmații.
Atât adresa biroului cât și numărul de telefon sunt publice, și se pot găsi pe site-ul Camerei Deputaților. În cazul în care nu ați reușit să le identificați, Cabinetul Parlamentar se află în Municipiul Mangalia, str. Brătianu nr. 2, cam.202, telefon: 0341 117 324. Vreau să precizez că nu îmi este teamă de nimeni și de nimic, biroul este deschis tuturor. Mulțumesc și apreciez gestul de a îmi oferi drapelul național al României, și anume tricolorul, dar ați face acest gest degeaba. Steagul României și al Uniunii Europene se află în cabinetul meu pe un soclu, având dimensiuni mari. Chiar dacă sunteți sigur, domnule PALAZ, că ele nu există, acele drapele sunt acolo încă de la deschiderea cabinetului. Dacă tot ați aflat de la mine adresa biroului, eu vă invit acolo cu mare drag, să discutăm împreună în mod constructiv problemele județului și problemele Dobrogei. Poate că era mai bine un astfel de contact cu mine în locul scrisorilor deschise tendențioase.
Referitor la ceea ce insinuați, respectiv că interesele UDMR ar fi altele decât interesele țării, vă pot asigura că nu este așa. UDMR are și obiective ce privesc doar comunitatea maghiară, iar prin simplul fapt că maghiarii din Romania sunt parte componentă a acestei țări, interesele acestora devin automat interesele țării, sau așa ar trebui să fie. Aceste lucruri ar trebui bine înțelese! Această comunitate are dreptul de a fi reprezentată! Consider că această scrisoare deschisă adresată mie, nu este altceva decât o altă încercare de a învrăjbi ura dintre români și maghiari. Dacă merit sau nu statutul de “Parlamentar al Romaniei”, domnul PALAZ nu are nici calitatea și nici dreptul să hotărască acest lucru. Am răspuns public la scrisoarea deschisă adresată mie, nu pentru că aș acorda mare importanță acestor provocări, am făcut asta din respect pentru acei constănțeni care mă cunosc, m-au votat, și vor să afle răspunsul meu. Menționez faptul că nu îmi doresc să continui aceste polemici, și în activitatea mea, voi da curs întotdeauna propunerilor constructive pe care le primesc”.
Comentarii pe Facebook
Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!