Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Portul Constanţa, între americani şi … restul lumii. Chimpex intră pe piaţa de cereale

Published

on

Pe data de 11 martie, Chimpex a semnat un acord de finanţare în valoare de 27 milioane de euro pentru construirea unui nou terminal de cereale.

Facilitatea de credit acordată de către Banca Comercială Română va permite Chimpex SA, unul dintre cei mai mari operatori portuari de la Marea Neagră, să implementeze unul dintre cele mai importante proiecte de modernizare ale sale.

Contractul, în valoare de 27 milioane de euro, cu o maturitate de 10 ani, a fost semnat în data de 11 martie 2016.

Chimpex va utiliza finanţarea pentru construcţia silozului de cereale cu o capacitate de 200.000 de tone. Terminalul va fi amplasat în Molul IV din Portul Constanţa, Dana 55 şi va avea o capacitate de procesare de peste 3,5 milioane de tone de cereale pe an (grâu, orz, porumb, rapiţă, floarea-soarelui, etc.). Terminalul va fi complet automatizat şi va permite descărcarea simultană a cerealelor din tren, camioane şi barje şi încărcarea acestora în vase de tip Panamax de până la 63.000 tone. Alte facilităţi oferite de noua construcţie sunt: aerisire şi monitorizare constantă printr-un sistem electromecanic dedicat, ajustări la încărcare şi descărcare, sistem de operare ecologic, dust-free şi transbordare directă de la mijlocul de transport la vas.

Advertisement
usr

Chimpex SA Chimpex continuă să se remarce ȋn rândul operatorilor portuari din Constanța prin investiții majore ȋn modernizarea platformei, maximizând standardele de calitate pentru clienții săi. De asemenea, contribuie major la afirmarea poziţiei de top a României ȋn sectorul de comerţ internaţional cu cereale.

Construirea unui business solid acordând o deosebită atenţie siguranţei angajaților, protecției și menținerii unui mediu ȋnconjurător curat prin respectarea tuturor normelor ce se impun, având impact pozitiv ȋn economia națională, constituie obiectiv primordial al operatorului Chimpex.

Ameropa, “mămica” Chimpexului, este prezentă în 30 de ţări ale lumii

Chimpex este o companie subsidiară a grupului Ameropa Graines, care la rândul ei aparţine de compania elveţiană Ameropa Elveţia. Aceasta din urmă deţine în România, atât combinatul de îngrăşăminte azotoase Azomureş, cât şi Chimpex, unul dintre cei mai mari operatori din Portul Constanţa. Fondată în 1948, Ameropa este un trader internaţional de cereale şi îngrăşăminte, din Elveţia, aflat în proprietate privată, care acoperă pieţe tradiţionale, cum sunt Statele Unite, America de Sud, Europa, Asia şi Australia, la fel ca şi pieţe emergente din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Ameropa are peste 4700 de angajaţi pe glob şi intermediază anual 10 milioane de tone de îngrăşăminte şi 10 milioane de tone de cereale.

Ameropa este prezentă în 30 de ţări şi are o expunere globală în pieţele tradiţionale pe cinci continente, motiv pentru care Chimpex a fost o companie fericită în momentul preluării. În anul 2013 traderii locali de cereale Ameropa Grains şi Alfred C. Toepfer (controlată de americanii de la ADM) au vândut fiecare câte 60.000 tone de grâu românesc Egiptului, pentru ca în 2014 ţara noastră să devină al doilea cel mai mare exportator de grâu în Egipt. După Franţa, care a fost principalul furnizor de grâu al Egiptului cu  livrări de circa 1 milion de tone, România a venit pe locul secund cu 780.000 de tone (26,8% din necesar) depăşind astfel Rusia care a asigurat 765.000 de tone (26,3%).În momentul de faţă, exporturile din portul Constanţa sunt realizate, pe jumătate, de către companii care aparţin Statelor Unite ale Americii, iar diferendele existente între acestea şi restul companiilor exportatoare sunt foarte mari, dar puţin vizibile. Reamintim că, în cursul anului trecut, un gigant american – conglomeratul agroindustrial ADM, unul dintre cei patru giganţi ai comerţului mondial cu materii prime agricole – a preluat două terminale din portul Constanţa într-o înţelegere de peste 90 mil. €. Americanii dispun la ora actuală de jumătate din capacităţile din port.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions