Ministrul Mediului
Prezentă la Constanţa pentru a lua act de extinderea spectaculoasă a plajelor, Cristina Paşca-Palmer (foto), ministrul mediului, a declarat că se va informa despe litigiul care există între firma Van Oord şi unul dintre subcontractorii locali care au executat, de facto, o parte din lucrările de maximă anvergură, fără a încasa întreaga contravaloare a prestaţiilor. „Nu cunosc situaţia, voi cere detalii conducerii de la Constanţa”, a spus ministrul Palmer.
Pe rolul Tribunalului Constanţa se derulează un litigiu între firma olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors BV şi furnizorul local Comprest Util SRL, cel care a reclamat în Justiţie că nu a fost plătit integral pentru o parte din prestaţiile sale în cadrul proiectului care face acum obiectul mândriei oficialităţilor. Comprest Util a participat la proiectul de îndiguire şi extindere a plajelor, în baza unui contract iniţial de subantrepriză, modificat ulterior în contract de furnizare de materiale cu punere în operă, încheiat cu Societatea de Construcţii şi Transport SA Bucureşti (SCTB), asociatul secund al consorţiului Van Oord-SCTB care câştigase licitaţia de extindere a plajelor din anul 2013. De altfel, cooptarea Comprest Util în cadrul proiectului a fost o garanţie suplimentară că lucrările urmau să fie de bună calitate, produsele furnizate şi puse în operă de constănţeni fiind licenţiate, pe cheltuiala lor, de unul din cele mai prestigioase institute de profil din Franţa. Aproximativ 75% din lucrările de îndiguire au fost astfel executate, de facto, de Comprest Util SRL, care a livrat şi a pus în operă piatra provenită din cariera de la Sibioara, acropode şi beton de diferite mărci.
Chinurile facerii. Acordul Tripartit Van Oord – SCTB – Comprest Util
Grigore Comănescu, patronul Comprest Util SRL
În ciuda rolului hotărâtor jucat de Comprest, în cadrul derulării proiectului firma constănţeană a întâmpinat întârzieri nejustificate la plată. La un moment dat, realizând că SCTB (firmă controlată de controversatul Horia Simu) se află în pragul insolvenţei, Comprest Util a încetat activitatea pe şantier şi a condiţionat reluarea acesteia de încheierea unui acord tripartit. Potrivit actului solemn încheiat de Comprest cu SCTB şi Van Oord, compania din urmă îşi lua obligaţia să achite contravaloarea prestaţiilor firmei din Constanţa, în situaţia în care SCTB urma să intre în insolvenţă. Aşa cum anticipase proprietarul Comprest Util SRL, Grigore Comănescu (foto), SCTB-ul chiar a intrat în insolvenţă, în scurt timp de la semnarea actului tripartit. Însă proiectul a continuat să fie implementat, graţie instrumentului creat Van Oord achitând facturile. În iulie 2015, SCTB a ieşit din procedura de insolvenţă, iar olandezii de la Van Oord au sistat plăţile, considerând că acestea intraseră din nou în sarcina firmei bucureştene. Însă firma bucureşteană întâmpina probleme similare celor care generaseră crizele anterioare. O nouă deblocare a situaţiei s-a găsit din scurt, după ce Van Oord şi SCTB au semnat Actul Adiţional nr. 15 la contractul de antrepriză încheiat între ele. Potrivit acestuia, olandezii preluau sarcina de plată a furnizorilor, inclusiv Comprest Util, în baza instrucţionărilor de plată emise de SCTB. În decembrie 2015, recepţionând lucrări executate de Comprest Util, SCTB a întocmit trei instrucţionări de plată în valoare cumulată de 38 de milioane de lei, pe care le-a înaintat companiei Van Oord. Olandezii au plătit către Comprest Util doar două din cele trei instrucţionări, uitând cu totul de ultima, în valoare de aproximativ un milion de euro, mai ales că lucrările se încheiaseră între timp, iar furnizorul local nu mai avea la îndemână soluţia sistării temporare a activităţii în scopul de a-i convinge pe olandezi să-şi respecte obligaţiile (detaliile litigiului au fost abordate în mod extins de Constanta.Ro, vezi aici si aici).
Tribunalul Constanţa spune că olandezii n-au calitate procesuală, deşi plătiseră, în deplină calitate, toate facturile, în afară de una
Văzându-şi sacii în căruţă, marea companie olandeză a adus firma constănţeană în situaţia de a spune că a fost ţepuită. În aceste condiţii, singurul mijloc legal al celor de la Comprest Util de a-şi încasa diferenţa de bani a fost de a deschide un proces în materia ordonanţei de plată, la Tribunalul Constanţa (dosar nr. 455/118/2016). În ciuda înscrisurilor prezentate, instanţa locală a apreciat, pe 15 martie 2016, că Van Oord nu are calitate procesuală pasivă, respingând pe fond acţiunea.
Cum Dumnezeu plătiseră olandezii, în deplină calitate, toate celelalte facturi, însă tocmai la ultima îşi pierduseră calitatea? Proprietarul Comprest Util spune că va face cerere în anulare, iar în situaţia în care nu îi vor fi recunoscute drepturile va întreprinde demersuri distincte în instanţă pentru a recupera materialele puse în operă, care nu au fost plătite. Desigur, o asemenea eventualitate ar trebui să atragă atenţia ministrului mediului.
(Adrian Cârlescu)
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta