Autoritatea de Supraveghere Financiară propune o nouă disciplină școlară. Astfel, anul acesta vor fi demarate trei programe naţionale menite să pregătească din punct de vedere economic şi financiar educaţia generaţiilor viitoare. Concret, În cele trei programe vor fi implicate Autoritatea de Supravehere Financiară (ASF), Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Finanţelor Publice.
Programele prevăd modalităţi de educaţie financiară la nivel naţional, atât a elevilor din mediul urban, cât şi a celor din mediul rural, scriu jurnaliștii de la economica.net.
“Programele sunt demarate din acest an şi aplicabilitatea lor va fi tot de anul acesta, dar nu ştim exact de când. Primul program prevede revizuirea programei şcolare, atâ a celei de gimnaziu, cât şi a celei de liceu, prin introducerea de elemente de educaţie financiară. Practic, o disciplină ca un ABC al lumii financiare, care să cuprindă noţiuni mai simple pentru elevii de gimnaziu şi ceva mai complicate pentru elevii de liceu”, explică Ovidiu Wlassopol, prim-vicepreședintele ASF.
Proiectul se pare că este gândit în detaliu, astfel că, pentru modificarea curriculei şcolare urmează să fie constituit un grup de lucru din care vor face parte specialiști din Ministerul Finanțelor Publice, din Ministerul Educației Naționale și reprezentanți ai ASF.
Manualul de economie, pe înțelesul tuturor
Totodată, un alt proiect pe care cele trei instituții intenționează să îl pună în aplicare în acest an vizează manualul de economie de clasa a XI-a. Intenția este revizuirea manualului care vor primi modele actuale legate de evoluţiile economice curente, într-un limbaj uşor de înţeles pentru ei.
“O naţiune needucată din punct de vedere financiar se prezintă ca o naţiune vulnerabilă, condamnată să nu se poată dezvolta. Rolul nostru este să evităm un astfel de parcurs şi să pregâtim atât tânăra generaţie cât şi pe cea adultă în integrarea acesteia în contextul financiar global”, a mai declarat Ovidiu Wlassopol.
“Școala Alfel” cu educație financiară
În fine, al treilea program național presupune îmbunătăţirea programului din săptămâna “Şcoala Altfel”, program care se desfăşoară, de regulă, în luna aprilie. În acest sens, ASF, Ministerul Educației și Ministerul Finanțelor propun ca o zi din această săptămână va fi dedicată educaţiei financiare. Profesorii vor ține cursuri introductive pe acest subiect, fie prin oranizarea unor vizite la diverse instituţii financiare din România.
Programul va fi aplicabil şi elevilor din zona rurală, după cum a explicat tot Wlassopol.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta