Conecteaza-te cu noi
palaz

Energie&Mediu

Retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă ajunge la 1,5 miliarde de euro

Published

on

Costul retehnologizării reactorului 1 de la Cernavodă, proiect ce a fost aprobat în septembrie 2017, a fost evaluat între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro. Directorul general al SN Nuclearelectrica SA, Cosmin Ghiță, susține că aceasta este media bugetelor alocate pentru proiectele de retehnologizare aferente centralelor nucleare pe tehnologie CANDU 6.

Întrebat dacă există un plan de retehnologizare a reactorului 1, Cosmin Ghiţă a răspuns afirmativ, precizând că această operaţiune va prelungi cu 30 de ani durata de viaţă a reactorului.

“Am aprobat în AGA, la finalul lui septembrie (2017 – n. r.) demararea acestui proiect. E clar că din punct de vedere economic proiectul are foarte multă logică. Practic, cu jumătate din costul unui reactor putem prelungi durata de viaţă a reactorului 1 cu 30 de ani. Această perspectivă de a mai prelungi cu încă 30 de ani durata de viaţă a unui reactor la un returner ascent dublu atrage foarte mulţi investitori. Conform strategiei adoptate în AGA, ne uităm la o închidere a reactorului între decembrie 2026 şi decembrie 2028. Ca orice operaţiune de retehnologizare, aceasta se planifică în mai mulţi ani şi are mai multe etape. Noi, momentan, suntem programaţi pentru finele etapei I, care înseamnă studiu de fezabilitate, planificare iniţială şi dezvoltarea strategiilor de contactare şi finanţare”, a spus Ghiţă în cadrul 7/24 Capital, un proiect al Bursei de Valori Bucureşti.

În ceea ce priveşte sursele de finanţare pentru realizarea acestui proiect, şeful Nuclearelectrica a menţionat că sunt luate în calcul diferite instrumente de finanţare, începând cu creditarea, până la o emisiune de obligaţiuni.

“(…) evaluăm toate opţiunile şi în mod cert vrem să beneficiem de faptul că suntem o companie listată în conturarea strategiei noastre de finanţare. Dacă face sens la momentul respectiv, vorbim de faza aceasta I de planificare, care se va termina în 2021, deci mai sunt trei ani, vom lua în considerare diverse instrumente de finanţare, fie că vorbim de creditare, că vorbim de emisiune de obligaţiuni, acestea sunt opţiuni pe care le avem pe masă şi le evaluăm în funcţie de fluctuaţia şi apetitul pieţei pentru astfel de proiecte”, a explicat el citat de jurnaliștii de la economica.net.

Totodată, conform aceleiași surse, Cosmin Ghiţă a făcut referire şi la unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, spunând că negocierile cu partenerii chinezi sunt încă în curs.

Advertisement
usr

“Suntem în negocieri cu partenerii chinezi în vederea definitizării şi parafării contului investitorilor. Operăm în baza unui mandat de negociere oferit de care Guvernul României şi înaintam în aceste discuţii, ca orice negociere care se desfăşoară pe o perioadă mai lungă de timp, sunt anumite divergenţe care trebuie uşor armonizate pentru a obţine o situaţie de win-win pentru ambele părţi”, a menţionat acesta.

Citiți și:

Cernavodă. ANCHETĂ la Centrala Nucleară. Defecțiuni CUNOSCUTE din 2011 (??) alarmează populația

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions