Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

Conflictul de interese, ELIMINAT de Parlament. Prin “Legea Iordache” scapă și un deputat de Constanța

Published

on

Senatorii și deputații vor scăpa de interdicții sau le vor putea ocoli mai ușor. Senatorii au adoptat marți, cu 69 de voturi “pentru” şi 33 “împotrivă”, iniţiativa social-democratului Florin Iordache, autorul OUG 13 din 2017, prin care este modificată Legea privind Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Prin acest document, interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor aflaţi în conflict de interese în perioada 2007 – 2013 urmează să înceteze.

Modificările operate, la inițiativa deputatului PSD Florin Iordache, afectează deciziile luate în legătură cu două categorii majore de infracțiuni. Este vorba de conflictul de interese (cazurile în care demnitarii iau decizii în care au și interese personale) și de incompatibilități (este vorba de funcțiile care  nu pot fi cumulate cu cele de parlamentari).

„Interdicţiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator şi/sau deputat în oricare din mandatele cuprinse în perioada 2007-2013, în temeiul art.25, pe baza raportelor de evaluare întocmite de ANI şi care au constat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator şi/sau deputat în perioada 2007-2013 încetează de drept“, este singurul articol al proiectului de lege adoptat de Senat marţi.

Anterior, până la retrimiterea legii în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis, acest proiect fusese declarat constituţional de CCR. Motivul oficial al susţinerii acestei legi de Florin Iordache este adoptarea unei prevederi reparatorii pentru cei care au fost condamnaţi pentru conflictul de interese până la apariţia Legii 219/2013 pentru completarea Statutului deputaţilor şi senatorilor.

Advertisement
usr

Cum se traduce acest articol din limbajul juridic în cel practic? Articolul la care face referire (25) menționează că “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii”, după cum au notat și jurnaliștii de la România Liberă.

Aceeași sursă explică faptul că prin noul articol, Iordache vrea să îi salveze pe cei găsiți în conflict de interese între 2007 și 2013. În expunerea de motive, este invocată o decizie a Curții Constituționale (619/2016) – prin care a fost respinsă o lege prin care Parlamentul îi salva pe senatorii și deputații care și-au angajat rudele în Legislativ între 2007 și 2013.

Printre parlamentarii care ar scăpa de condamnările pentru pentru conflictul de interese şi starea de incompatibilite ar fi zeci de parlamentari aflați în funcție. Astfel, pe lista scurtă, conform adevărul.ro, regăsim nume parlamentarilor Steluţa Cătăniciu (deputat ALDE), Cătălin Rădulescu (deputat PSD), Sorin Roman (deputat PSD), Matei Suciu (PSD), Iulian Iancu (deputat PSD) Daniel Zamfir (senator PNL) sau Adrian Oroş (deputat PNL).

În perioada 2011-2015, ANI a identificat 54 de senatori și deputați care și-au angajat rudele la Parlament, fiind acuzați de conflict de interese. Multe dintre aceste fapte s-au petrecut înainte de 2013, anul până la care ar urma să fie anulate interdicțiile.

NOTĂ! Cu fratele la cabineul parlamentar…

Advertisement
usr

Iulian Iancu a fost ales deputat în Parlamentul României pe listele Partidului Social Democrat Constanța la ultimele alegeri. Iancu nu a făcut parte din rândurile social democraților constănțeni până la alegerile trecute, a fost trimis de filiala București a partidului pentru a completa lista Constanței la Camera Deputaților.

În anul 2015, ANI a constatat că 32 de actuali sau foşti parlamentari. Pe lista ANI se afla și Iulian Iancu, atunci deputat în colegiul electoral nr. 8, care cuprinde comunele Ghimeș Făget, Palanca, Brusturoasa, Agăș, Asău, Zemeș, Solonț, Balcani, Pârjol, Ardeoani, Scorțeni, Strugari, Berești Tazlău și Sănduleni.

Printr-o comunicare, ANI a informat în octombrie 2015 că 14 actuali deputaţi, 17 foşti deputaţi şi un senator şi-au angajat rudele în birourile lor parlamentare, valoarea totală a contractelor încheiate cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese fiind de aproximativ 240.000 de euro.

În ceea ce îl privește pe actualul parlamentar de constanța, funcționarii de la Integritate informau tot atunci că, în calitate de deputat, Iulian Iancu a încheiat, în legislatura 2008 – 2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de subinginer în cadrul propriului birou parlamentar, încalcand, astfel, dispozițiile din Legea nr. 161/2003, referitoare la incompatibilități. ”În baza contractului civil incheiat, fratele său a obținut venituri salariale în cuantum total de 23.460 lei”, afirmă ANI.

 

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions