Pentru asigurarea supravegherii sanitare veterinare pe litoral în perioada minivacanței de 1 Mai anul 2018, având ca obiectiv prevenirea toxiinfecțiilor alimentare prin încalcarea normelor sanitar veterinare la producerea, depozitarea, manipularea, transportul și valorificarea produselor alimentare, D.S.V.S.A. Constanța a dispus acțiuni pentru a se lua, operativ, măsuri de evitare a riscurilor pentru sănătatea publică cauzate de unele deficiențe în domeniul siguranței alimentelor după cum urmează:
– constituirea echipelor de lucru în zonele de interes turistic formate din medici veterinari cu atribuții în control oficial din cadrul D.S.V.S.A. Constanța începând cu data de 23.04.2018.
– identificarea zonelor de risc epidemiologic și catagrafierea la zi a unităților de profil angrenate pentru minivacanța de 1 Mai.
– elaborarea unui program de activitate privind măsurile de supraveghere permanență și control a tuturor obiectivelor supuse controlului sanitar veterinar din zonele de interes turistic.
Pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, inspectorii D.S.V.S.A. Constanța vor avea în atenție următoarele :
– verificarea unităților de procesare produse alimentare de origine animală și suspendarea după caz, a activității unităților care nu îndeplinesc condițiile de funcționare conform prevederilor legale,
– verificarea respectării condițiilor de igienă, ventilație și microclimat pentru lanțul frigorific în toate fazele de prelucrare și depozitare din unitățile de procesare, a dotărilor cu utilaje și aparatură corespunzătoare,
– verificarea unităților de alimentație publică și a celor de comercializare, îndrumarea acestora pe linia modului de depozitare și de prezentare a produselor alimentare în raport cu starea lor termică, prezența documentelor care să ateste salubritatea și conformitatea lor.
– supravegherea unităților de alimentație colectivă (cantine) privind originea materiilor prime, a condițiilor de depozitare a acestora, igienă și starea de sănătate a personalului.
– supravegherea unităților de tip catering, a laboratoarelor de patiserie și cofetărie, a condițiilor de depozitare a acestora, respectarea condițiilor de igienă pe fazele de prelucrare în semipreparate sau produse finite.
– supravegherea circulației produselor alimentare, certificarea salubrității și calității igienice a acestora pe tot circuitul de la ferma de animale la consumator, certificarea calității de către producător ca o garanție maximă în ceea ce privește siguranța acestora.
– controlul aplicării măsurilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare la toate unitățile supuse controlului sanitar veterinar, conform programelor stabilite.
– verificarea mijloacelor de transport autorizate pentru transportul produselor de origine animală și a dotării acestora cu agregate frigorifice.
– verificarea depozitelor alimentare frigorifice privind respectarea temperaturilor de depozitare specifice fiecărui tip de produs de origine animală și înscrierea datelor în diagrame.
– verificarea salubrității produselor prin examene de laborator curente, conform programelor specifice.
D.S.V.S.A.Constanța poate oferi suport tehnic conform competențelor echipelor mixte organizate de prefectură pentru asigurarea unui nivel ridicat al siguranței alimentului și protecției sociale. „De asemenea, solicităm sprijinul altor instituții abilitate ale statului în cadrul acțiunilor proprii de control și atunci când situația o impune pentru asigurarea unui climat de liniște și de siguranță a populației. Neconformitățile sau abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, precum și la numărul de telefon ”Call Center” A.N.S.V.S.A. 0800/826.787.”, precizează Biroul de presă al DSVSA Constanţa.