Germania, Franţa ṣi Italia ocupă primele trei locuri în topul ṭărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România. În România, în anul 2016, au fost identificate 78181 grupuri de întreprinderi, din care 5311 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 72870 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (271 controlate din interior, respectiv 72599 controlate din străinătate).
În anul 2016, din totalul grupurilor de întreprinderi identificate în România aproximativ 7% erau rezidente, peste 90% dintre acestea fiind constituite din două sau trei unităṭi legale. Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România activează în domeniul comerţului, construcţiilor, industriei prelucrătoare sau activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice.
În anul 2016, repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activităţi economice, la nivelul secţiunilor CAEN Rev.2, arată că majoritatea acestora îşi desfăşoară activitatea în: secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 35% din totalul grupurilor de întreprinderi; secţiunea F – Construcţii – 11% din totalul grupurilor de întreprinderi; secţiunea C – Industria prelucrătoare – 11% din totalul grupurilor de întreprinderi; secţiunea M – Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 9% din totalul grupurilor de întreprinderi. secţiunea L – Tranzacţii imobiliare – 8% din totalul grupurilor de întreprinderi.
Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în cadrul următoarelor domenii: secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 20%; secţiunea C – Industria prelucrătoare- 12 %; secţiunea M – Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 12%; secţiunea S – Alte activităṭi de servicii – 11%; secţiunea F – Construcţii – 10%.
Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa ṣi Italia. În anul 2016, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale străine identificate în România, 13867 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 58732 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine. Rezultatele anului 2016 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (17,1%), pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa (12,7%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (10,0%).
În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunea C – Industria prelucrătoare (9,5%), în secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (2,9%), ṣi în secţiunea M – Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,3%).
În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franṭa, 6,2% se regăsesc în secţiunea C – I ndustria prelucrătoare, 2,6% în secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor.Subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia domină în secţiunea C – Industria prelucrătoare (6,4%).
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta