Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Constanţa: Azi începe competiţia naţională CanSat 2018! Ce este şi cine participă?

Published

on

Nouă echipe de elevi de liceu participă, între 3 şi 6 mai 2018, la finala Competiţiei Naţionale CanSat 2018. Evenimentul este organizat de ESERO România, un proiect al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) în parteneriat cu Agenţia Spaţială Română (ROSA).

Ediţia de anul acesta are ca parteneri Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, în colaborare cu Aeroportul Internaţional Alexandru Podgoreanu „Tuzla”.

Competiţia CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit — cum ar fi alimentarea cu electricitate şi comunicaţiile — într-o doză de băutură răcoritoare cu un volum de 330 mililitri.

CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru, va trebui să îndeplinească o misiune şi să aterizeze în condiţii de siguranţă. Proiectele selectate pentru ediţia din acest an vor fi lansate cu ajutorul unui avion. Campania de lansare va avea loc pe Aeroportul Internaţional Alexandru Podgoreanu Tuzla.

Advertisement
usr

Înainte de lansare, CanSat-ul pregătit de fiecare echipă va trece printr-o inspecţie tehnică ce va determina dacă acesta întruneşte condiţiile impuse pentru dimensiune, greutate, comunicaţii radio şi paraşută.

Echipa câştigătoare a Competiţiei Naţionale se va califica direct în finala Competiţiei Europene de CanSat 2018, organizată de Agenţia Spaţială Europeană.

Finala competiţiei se va desfăşura conform următorului program:

  • 3 mai, ora 14:30, la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa: Festivitatea de deschidere şi prezentările iniţiale ale echipelor;
  • 4 mai, ora 11:00, pe Aeroportul Internaţional Alexandru Podgoreanu „Tuzla”, Constanţa: Lansarea sateliţilor CanSat din avion, de la o altitudine de 1000m;
  • 5 mai, orele 14:00 – 19:00, la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa: Prezentările finale ale echipelor participante şi festivitatea de premiere.

Echipele selectate pentru etapa finală a competiţiei sunt:

  • Echipa „Sincron”, Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, Târgu Neamţ, coordonată de Gheorghe Sauciuc;
  • Echipa „TOMIS 4”, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Constanţa, coordonată de Ion Bararu;
  • Echipa „Carmen Sylva 3: Inspiration”, Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, Eforie Sud, coordonată de Florin Constantin Şerbu;
  • Echipa „IVEX (“Ienăchiţă Văcărescu Explorers”)”, Colegiul Naţional ”Ienăchiţă Văcărescu”, Târgovişte, coordonată de Mihaela Voiculescu;
  • Echipa „Thunderbolt”, Colegiul Naţional de Informatică “Matei Basarab”, Râmnicu-Vâlcea, coordonată de Emilia Radu;
  • Echipa „Flying Bots”, CoderDojo Timişoara @Startup Hub (Moisil), Timişoara, coordonată de Radu Ticiu;
  • Echipa „Team eXplorers”, Liceul Tehnologic “Nicolae Teclu”, Copşa Mică, coordonată de Denis Adrian Berger;
  • Echipa „Mikó18-CanSat”, Liceul teoretic „Székely Mikó”, Sfântu Gheorghe, coordonată de Maria Peto;
  • Echipa „Canescent”, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Bucureşti, coordonată de Ioana Stoica.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions