Membri ai Forțelor Aeriene Regale (RAF), care se află în prezent în România pentru o misiune NATO, au participat duminică la o slujbă de comemorare a echipajului unei aeronave distruse în al doilea război mondial.
Militari ai 135 Expeditionary Air Wing (EAW), de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din sudul României, s-au alăturat localnicilor să-și arate împreună respectul față de acest echipaj. Printre cei care au fost prezenți, s-au numărat și membri ai Forțelor Navale (RN) și ale Armatei Britanice, care au călătorit de la diferite locații de dislocare din România pentru a lua parte la această ceremonie.
Ambasadorul britanic din România, Mr Paul Brummell, s-a prezentat de asemenea la această slujbă religioasă, care a avut loc la Biserica Ortodoxă din sat. În discursul său pentru localnicii și personalul militar de toate gradele prezente, a zis: ”Este o onoare deosebită să fiu astăzi aici, să ne amintim cu mândrie și cu tristețe de sacrificiul făcut de membrii echipajului de bombardiere al RAF care au murit în Comana în 1944. Pentru noi toți cei ce reprezentăm comunitatea britanică și Forțele Armate aici, este o onoare să fim cu voi astăzi să ne reamintim de curajul celor cinci membri ai RAF care au murit în bombardierul Wellington în mai 1944, și un tribut deosebit pentru oamenii din Comana, care au arătat o compasiune desăvârșită în îngrijirea lor de echipajul de zbor decedat. Faptul că putem să comemorăm aceste două acte nobile este o dovadă a prieteniei strânse care ne unește.”
Comandantul 135EAW, Wing Commander Chris Ball a adăugat: ”Faptul că pot fi alături de localnicii din Comana la ceremonia de astăzi, precum și de personalul RAF, RN și Armatei Britanice, aflate în prezent în operațiuni în România, este cu adevărat o onoare. Aceasta este o poveste exemplară care arată legătura strânsă de prietenie dintre cele două națiuni, iar faptul că este încă sărbătorită, este un simbol al modului în care această relație a rezistat. Este un mesaj plin de bucurie că, chiar și în mijlocul unui război, pierderi și greutăți, omenirea și compasiunea continuă să prevaleze.”
Ceremonia a fost organizată de omul de afaceri Gelu Palamaru, mama lui fiind cea care a fost martor la prăbușire. Fiind în flăcări și îndreptându-se direct spre sat, pilotul a reușit să schimbe cursul avionului lovit în ultima clipă către mlaștinile din apropiere.
Bombardierul Wellington de la Escadrila 150 a fost doborât de către trupele germane antiaeriene în noaptea de 6/7 mai 1944, în timpul unei misiuni de bombardament de la Amendola din Italia, până la câmpurile petrolifere din România, de lângă Ploiești.
În 1946, trupurile celor cinci militari: Warrant Officer Stanley Clarke și Sergeants Leonard Cox, Robert Scott, George Vaughn și Clifford Walker au fost dezgropați și mutați în cimitirul militar britanic din Tâncabești, de lângă București.
Această poveste emoționantă a fost necunoscută în afara zonei Comana pâna când, la începutul anului 1990, imediat după căderea regimului comunist, au fost redesoperite resturile aeronavei.
În luna mai a acelui an, locuitorii Comanei au ținut o ceremonie religioasă ortodoxă comemorativă în cinstea echipajului la mănăstirea unde trupurile au fost prima data înmormântate. Ceremonia are loc în fiecare an, atrăgând sute de localnici, politicieni români și personalul Ambasadei Britanice.
Aeronava menționată a fost Wellington Vickers Mk X serial JA525. Mai multe detalii despre echipă: 549384 Warrant Officer Stanley Clarke – pilot; 1319714 Sergent Leonard Cox – navigator; 1622662 Sergent Clifford Walker – Air Bomber; 1399813 Sergent Robert Peter Scott – Wireless Operator/Air Gunner; și 2210449 Sergent George Samuel Vaughan – Air Gunner.
Forțele Aeriene Regale (FAR) sunt dislocate în România ca parte din misiunea NATO de poliție aeriană întărită, unde statele membre vor asista flota de avioane rapide ale Forțelor Aeriene Române. FAR o să îndeplinească rolul de poliție aeriană întărită în regiune până în septembrie din România. Acest detașament face parte dintr-o misiune de pace de lungă durată întreprinsă de NATO.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta