Exclusiv
PUZ-ul care mutilează strada Nicolae Iorga. Cum a ajuns terenul la gruparea de la Cimitir?
Published
6 ani agoon
Săptămâna trecută, presa locală a anunțat că prefectul județului Constanța a atacat în contencios-administrativ un PUZ vechi din anul 2008, care permite construirea unui bloc de șapte etaje, pe spațiul verde de pe strada Nicolae Iorga, la un procent de ocupare a terenului de peste 90%. Redacția Ordinea a intrat în posesia contractelor prin care terenul de 822 mp dintre blocurile J-O și J-1 a ajuns în proprietatea societății care administrează cimitirul municipal de pe Baba Novac.
Două genuri urbanistice
Din capul locului, trebuie să spunem că Nicolae Iorga este o stradă care delimitează două genuri urbanistice cu rădăcini diferite în timp. În anii ’60, comuniștii au sistematizat zona și au ridicat blocuri de patru nivele pe latura de nord a străzii. Pe cealaltă latură, au rămas casele vechi, ridicate în perioada interbelică. În partea sistematizată, comuniștii au avut decența să prevadă spații verzi destul de generoase între blocuri. Această decență a durat până în anii 2000, când orașul a intrat în epoca Mazăre.
Contrabanda Litorală – afacerea cu terenuri
Spațiul verde dintre blocurile J-O și J-1 a fost retrocedat pe felii de administrația condusă de Radu Mazăre. Vorbim în primul rând de celebra retrocedare Gardef, care a făcut în parte obiectul dosarului retrocedărilor în care fostul edil, asociatul său Nicușor Constantinescu, mai mulți funcționari, oameni de afaceri și notari au fost trimiși în judecată, unii din ei fiind condamnați pe fond la pedepse cu suspendare. Epopeea retrocedărilor este foarte cunoscută. În mare, procurorii DNA au susținut că Primăria Constanța a soluționat mai multe notificări de retrocedare, după ce persoanele îndreptățite ar fi fost condiționate să semneze diverse antecontracte sau cesiuni, în favoarea unor apropiați ai găștii lui Mazăre. Întrucât terenurile notificate spre retrocedare se aflau în zone care nu puteau fi restituite pe amplasamentul originar ocupat de blocuri sau – în cazul Gardef – de Parcul Tăbăcărie, Primăria a acordat terenuri în compensare, duble ca suprafață și aflate în cele mai bune locuri din oraș și din stațiunea Mamaia.
Retrocedarea Gardef
Moștenitorii lui Ștoian Gardef, care a deținut un teren de 10 hectare în Parcul Tăbăcărie, au depus o notificare de retrocedare în anul 2001. În 2003, aceștia au încheiat un act de cesiune cu firma Holland Development Group SA, prin care au cedat o parte din drepturile litigioase. Holland făcea parte din ”siajul” de afaceri al lui Radu Mazăre și al Sorinei Moscu Hortolomei, denumită de presa locală ”contabila tripletei de aur”. După cesiune, retrocedarea a mers ca unsă. Holland a primit o halcă de teren chiar în Parcul Tăbăcărie, unde se află în prezent City Park Mall of Constanza. De cealaltă parte, familia Gardef a primit în compensare numeroase terenuri în cele mai bune zone ale orașului, prin efectul Dispoziției nr. 2444/16.09.2013 a primarului Radu Mazăre. Printre acestea se afla și o suprafață de 450 de metri pătrați, între blocurile J0 și J1 de pe strada Nicolae Iorga.
100.000 de euro de la firma cu cimitir
La doi ani distanță, prin contractul autentificat sub nr. 2502 din 20 septembrie 2005, familia Gardef a vândut terenul de 450 de metri pătrați, cu 100.000 de euro, societății Prospes Consulting SRL, deținută atunci, în calitate de asociat unic, de Nicolae Crăciun. Firma Prospes Consulting, denumită în prezent Progress Consulting, administrează cimitirul municipal de pe Baba Novac, în parteneriat cu Primăria.
Intenția cumpărătorului era clară de la început. În contractul de Vânzare Cumpărare s-a stipulat că în situația în care în termen de 30 de luni de la semnare, societatea cumpărătoare se află în imposibilitatea obținerii autorizației de construire cu destinația bloc de locuințe, imposibilitate determinată de existența unor rețele edilitare ce nu pot fi deviate, vânzătorii vor restitui prețul plătit. În contract se mai arăta că terenul are categoria de folosință ”curți-construcții” și folosința actuală ”spațiu verde”.
Un prieten comun: Ionel Hașotti
De notorietate publică este faptul că avocatul familiei Gardef a fost Ionel Hașotti, care a și cumpărat un teren retrocedat de clienții săi (detalii aici și aici). Să mai notăm că Nicolae Crăciun este, la rândul său, un apropiat al avocatului Ionel Hașotti, care l-a reprezentat în mai multe litigii. După cum arătam mai sus, la momentul de față firma implicată în această tranzacție se numește Progress Consulting SA, fiind deținută de Crăciun Nicolae și soția sa Cristina. Societatea este condusă de un consiliu de administrație al cărui președinte este pensionarul Dănuț Vladu și din structura căruia mai face parte și Adrian Rapotan, un alt pensionar mai cunoscut, nu neapărat și mai important, al sistemului de forță. Soția șefului ITM Constanța, Eugen Bola, este unul din cenzorii firmei.
Încă un teren retrocedat de Mazăre ajunge în tolba firmei cu cimitir
Prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 6345/22.12.2005, firma lui Nicolae Crăciun a mai cumpărat o parcelă în suprafață de 372 mp aflată în vecinătatea celei cumpărate de la familia Gardef. Vânzătorii sunt Cristea Dan-Florin și Cristea Alina Mihaela, iar prețul a fost de 74.400 de euro. În cuprinsul actului autentic translativ de proprietate se arăta că soții Cristea dobândiseră terenul de la Primăria Constanța, în baza Dispoziției nr. 3876/25.11.2005 și a procesului-verbal de predare-primire nr. 150419/13.12.2005.
Soții Cristea au vândut în pierdere un teren către familia lui Făgădău
Soții Cristea sunt finii Ramonei Dospinescu, fosta șefă a direcției de patrimoniu din Primăria Constanța, mâna dreaptă a fostului primar, artizanul retrocedărilor de acest tip. De asemenea soții Cristea sunt cunoscuți dintr-o altă tranzacție a unei parcele de pe malul lacului Siutghiol, unde cumpărătorul final a fost socrul lui Decebal Făgădău, Ioan Gaitanidis. Soții Cristea au cumpărat 1.000 de metri pe malul lacului Siutghiol cu 150.000 de euro și după trei ani, pe 02 martie 2010, l-au vândut către Ioan Gaitanidis (socrul primarului Decebal Făgădău) și Bostan Vasile cu 30.000 de euro. Afacere dubioasă dacă luăm în calcul că la această tranzacție soții Cristea au pierdut 120.000 de euro.
PUZ-ul din 2008
Firma care administrează cimitirul a alipit cele două terenuri într-un singur lot, de 822 de metri pătrați. În anul 2008, în ședința din 27 februarie, consilierii locali au adoptat un Plan Urbanistic Zonal pentru Progress Consulting, prin care societatea primea dreptul să construiască un bloc cu 11 etaje chiar pe spațiul verde de pe strada Nicolae Iorga numărul 24 B.
La judecată cu Prefectul
Timpul trece și ajungem în zilele noastre. Pe 9 martie, Progress Consulting a obținut de la Primăria Constanța, Certificatul de Urbanism numărul 841 pentru construire imobil de locuințe cu subsol și șapte etaje, exact pe același amplasament.
Terenul fusese de mult îngrădit cu gard, iar locatarii din cele două blocuri învecinate s-au revoltat și au făcut nenumărate sesizări la Inspectoratul de Stat în Construcții. Dar inspectorii nu au alte pârghii decât să sesizeze Prefectura cu privire la ilegalitățile descoperite. Abia de dată recentă, după ce situația a fost sesizată de Asociația Constanța Altfel, prefectul județului Constanța a luat decizia de a ataca la instanța de contencios administrativ PUZ-ul care permite construirea pe spațiul verde dintre cele două blocuri, într-un procent de ocupare de peste 90%.