Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

Deputatul Huțucă anunță ce localități din județul Constanța primesc mai mulți bani, conform Codului Administrativ

Published

on

Codul Administrativ, aprobat ieri de Senat, a dat naștere în spațiul public la numeroase dezbateri și controverse, mai ales prin dorința PSD-ALDE de a politiza excesiv funcțiile publice de conducere din administrația locală și centrală.

Cu toate acestea, Codul Administrativ vine și cu o veste foarte bună pentru administrațiile publice locale, dar și pentru consiliile județene, care au pe raza UAT-urilor concesiuni de exploatare a resurselor la suprafață. Asta după ce parlamentarii PNL Florin Roman, Corneliu Olar și Cătălin Toma au depus un amendament la Codul Administrativ, care prevede ca „redevența obținută prin concesionarea din activități de exploatare a resurselor la suprafață se constituie venit după cum urmează: a. 40% la bugetul local al județului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare; b. 40% la bugetul local al unității administrativ teritoriale pe teritoriul căreia există activități de exploatare; c. 20% la bugetul de stat”.

Proiectul de lege inițiat de PNL privind rămânerea a 80 % din redevențe la nivel local a fost preluat ca amendament in Codul Administrativ. Astfel, dacă până acum contravaloarea redevenței mergea în totalitate la bugetul de stat, acum ea se va îndrepta în mare parte spre comunitățile locale: 40% la bugetul consiliilor județene pe raza cărora se află exploatațiile, 40% la bugetul consiliilor locale pe teritoriul cărora există activități de exploatare și doar 20% la bugetul de stat. Asta înseamnă, din calculele noastre, aproximativ 5 miliarde de lei care vor ajunge la comunitățile locale și nu în vistieria statului. Primarii și președinții de consilii județene știu cel mai bine care sunt problemele și prioritățile comunităților locale și sunt convins că vor ști să folosească aceste fonduri astfel încât cetățenii să beneficieze de condiții mai bune de trai și de servicii publice de calitate”, a declarat deputatul Bogdan Huțucă.

În situația de a primi mult mai mulți bani la bugetul local se află inclusiv primăriile care au pe raza UAT-ului exploatații de carieră de piatră. În județul Constanța există mai multe astfel de localități, printre care amintim Pantelimon, Nicolae Bălcescu, Ovidiu, etc.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions