Conecteaza-te cu noi
palaz

Energie&Mediu

Memorandum pentru accelerarea lucrărilor la unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

Published

on

Ministrul Energiei a informat luni că reprezentanții Executivului au adoptat un memorandum privind accelerarea proiectului celor două reactoare noi de la Cernavodă, care ar urma să fie construite în parteneriat public-privat de chinezii de la CGN. Potrivit ministrului Anton Anton ceea ce a fost trecut în respectivul memoradum nu se poate încă şti ce conţine, pentru că ar fi confidenţial.

“România este o ţară care reuşeşte să fie independentă şi să producă, în ultimii ani, mai multă energie electrică decât consumă. În plus, ne asigurăm că acest lucru se va întâmpla şi pe viitor. Zilele trecute am adoptat un Memorandum cu privire la Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă”, a spus ministrul Energiei, Anton Anton în cadrul unui eveniment denumit “Săptămâna Diplomaţiei Comerciale” și preluat de agenţia de presă Agerpres.

Despre acest proiect, jurnaliștii de la economica.net au scris tot astăzi că, surse apropiate situaţiei spun însă că ar fi vorba despre un document cu caracter confidenţial, care ar fi fost aprobat săptămâna trecută de Guvern, şi care ar ajusta mandatele de negociere pe care le au reprezentanţii Guvernului în discuţiile cu compania chineză China General Nuclear Power (CGN), cu care România are un acord de principiu pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, o investiţie de peste şase miliarde de euro.

Învestiţia în cele două reactoare de câte de 700 MW fiecare, începute de România în perioada comunistă, s-ar ridica la 6,4 miliarde de euro. Cele două unităţi, care ar uma să fie construite cu tehnologie canadiană CANDU, ar însemna până la 14% din consumul naţional de energie electrică al României. La această valoare însă, partenerul chinez trebuie să se asigure că îşi va recupera banii investiţi, cu profitul aferent, din vânzarea pe piaţă a energiei electrice.

Negocierile sunt purtate cu partenerii chinezi de 4 ani, conform unui alt memorandum. De data aceasta, documentul a fost semnat în septembrie 2014, mandatele privind discuțiile au tot fost prelungite.

Advertisement
usr

Centrala nucleară de la Cernavodă, are două reactoare de câte 700 de MW, dar a fost concepută să aibă cinci, a fost pusă în operare comercială în anul 1996. Planul initial prevedea construcţia a cinci unităţi.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions