Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat vineri că Uniunea Europeană urmează să discute în cursul zilei renunţarea la ora de vară după ce un sondaj a relevat că majoritatea cetăţenilor sunt împotriva acestei practici, scrie Reuters.
Peste 80% dintre cetăţenii UE doresc să se menţină ora folosită în timpul verii pentru tot anul, a declarat Juncker la o televiziune germană, adăugând că va supune acest plan unei dezbateri între comisarii europeni.
„Vom decide asupra acestui lucru astăzi. Milioane … doresc ca ora de vară să fie folosită pentru tot anul”, a afirmat Juncker.
Orice modificare va trebui aprobată de guvernele statelor membre şi de Parlamentul European pentru a deveni lege.
Legile UE cer ca cetăţenii din toate cele 28 de state membre să îşi dea ceasurile cu o oră înainte în ultima duminică din martie şi cu o oră înapoi în ultima duminică din octombrie.
Finlanda a cerut în acest an ca UE să oprească această practică, despre care criticii susţin că poate cauza probleme de sănătate pe termen lung, în special pentru copii sau persoanele în vârstă.
Susţinătorii orei de vară consideră că modificarea orei oferă mai multă lumină în dimineţile de iarnă şi în serile de vară, astfel reducându-se accidentele în trafic.
În afara UE, mai multe ţări, precum Rusia, Turcia, Belarus sau Islanda, au renunţat la modificarea orei.
Ora de vară este ora legală adoptată de unele țări sau teritorii pe timpul unei părți a anului, cu începere la o dată din timpul primăverii și până la o dată din timpul toamnei. Ora de vară este de obicei cu o oră înaintea orei oficiale standard, care este de multe ori greșit numită, prin contrast cu ora de vară, ora de iarnă.
În prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie (ora 03:00 devine 04:00), și ultima duminică din octombrie (ora 04:00 devine 03:00).
Introducerea orei de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în anul 1917, în timpul Primului Război Mondial. După război s-a renunțat la folosirea orei de vară, aceasta fiind reintrodusă în anul 1932, rațiuni economice. Până în 1939, ora de vară a funcționat în fiecare an, până în 1942. În 1943 a fost suspendată trecerea la ora de vară. A fost reintrodusă în Românoa începând cu anul 1979.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta