Curtea de Apel Constanța a admis azi apelul declarat de Gheorghe Hânsă, fost primar al orașului Cernavodă, și de Suliman Ecrem, fost viceprimar, împotriva sentineței pronunțate de Judecătoria Medgidia, prin care cei doi fuseseră condamnați inițial. Iată minuta hotărârii judecătorești:
I. În baza art.421 pct.1. lit.b) cod procedura penala, respinge apelul formulat de Parchetul de pe lânga Judecatoria Medgidia ca nefondat.
II. În baza art.421 pct.2. lit.a) cod procedura penala, admite apelurile, desfiinteaza hot. atacata si, rejudecând, dispune: În baza art.396 alin.(5) cod penal cu referire la art.16 alin.(c) cod procedura penala, achita pe inculpatii: -Hânsa Gheorghe (CNP …), pentru infractiunile de „abuz în serviciu” prev. de art.46 alin.(2)-art.297 alin.(1) cod penal (2 infractiuni), „abuz în serviciu” prev. de art.297 alin.(1)cod penal si art.132 în referire la art1 alin.(1) lit.a) Lg. nr.78/2000 cu aplic. art.35 alin.(1) cod penal; -Suliman Ecrem (…), pentru infractiunile de „abuz în serviciu” prev. de art.46 alin.(2)-art.297 alin.(1) cod penal (2 infractiuni). Înlatura dispozitiile referitoare la condamnarea inculpatilor si obligarea la plata cheltuielilor judiciare catre stat, respectiv desfiintarea actelor juridice conform art.25 alin.(3)-art.297 cod procedura penala. Mentine celelalte dispozitii ale hot. în masura în care nu contravin prezentei.
III. În baza art.272 cod procedura penala si art.5 alin.(1) lit.d) din Protocolul privind stabilirea onorariilor cuvenite avocatilor din 06.06.2015, onorariile în cuantum de câte 520 lei pt. av.Felix Daniel Badiu, av.Gabriela Enica Moisescu, av.Raluca Mihaela Rosu, si partial de 260 lei pentru av.Anca Valentina Neagu si av.Florin Scupra, care au asigurat asistenta juridica din oficiu se vor deconta din fondurile Ministerului Justitiei. Conform art.400 alin. ultim cod procedura penala, minuta s-a întocmit în 2 ex. Definitiva. Pronuntata în sedinta publica, azi, 19.09.18.
Fostul primar Gheorghe Hânsă a fost luat în vizor de Parchetul Judecătoriei Medgidia încă din anul 2008, la scurt timp după alegerile pierdute de acesta în favoarea PSD. Într-un prim dosar penal, Hânsă a fost acuzat de delapidare, în legătură cu mai multe contracte de aprovizionare cu piatră. Procurorul de caz care a instrumentat acest dosar penal a demonstrat că Primăria Cernavodă a atribuit, începând cu anul 2005, mai multe contracte pentru livrarea de agregate de carieră către o societate aparținând unui apropiat al lui Tiberiu Hânsă, fiul primarului. Mai mult, firma contractată de Primărie a cumpărat o parte din piatră chiar de la Tiberiu Hânsă. Deși faptele cercetate țineau din capul locului de conflictul de interese, Hânsă a fost încadrat la delapidare, pe ipoteza ulterior contrazisă de expertize că a furat banii publici. La scurt timp de la întocmirea dosarului penal, Gheorghe Hânsă a fost reținut de organe, fiind prezentat, în puterea nopții, în fața unui judecător de drepturi și libertăți cu propunerea de arestare preventivă. Cererea a fost respinsă.
În 2011, Hânsă a fost trimis în judecată, însă rechizitoriul înaintat instanței a fost casat, iar cauza a fost întoarsă la Parchet. Pe fondul acestei victorii de etapă, Hânsă s-a reinventat politic, iar în 2012 a reușit, după o absență de patru ani, să redevină primar la Cernavodă. Ulterior, a fost trimis din nou în judecată. Pe baza probatoriului administrat, inclusiv pe baza expertizelor, Judecătoria Medgidia l-a achitat pe fond. Parchetul a declarat apel. În preajma alegerilor locale din anul 2016, la doar câteva zile după ce a fost anunțat candidat din partea PNL, Gheorghe Hânsă a fost condamnat cu executare… dar nu pentru ce fusese judecat, adică pentru delapidare, ci pentru abuz în serviciu. După cum am spus mai sus, delapidarea fusese infirmată de experți. Schimbarea încadrării judiciare a fost dispusă direct prin sentința de condamnare. Ca urmare, fostul primar a plecat la închisoare, refuzând să comenteze hotărârea instanței. Frâiele orașului au fost preluate atunci de Liviu Negoiță, consiliat încă de la primul pas de un fost primar din Medgidia, despre care s-a afirmat în spațiul public că ar fi un prieten al Parchetului din orașul său.
În perioada 2012 – 2016, Hânsă a fost vizat de numeroase alte anchete ale Parchetului din Medgidia. Dosarul în care a fost achitat astăzi de Curtea de Apel Constanța se referă la asfaltarea unor străzi. Parchetul a afirmat că Hânsă, viceprimarul său și mai mulți funcționari ar fi emis acte abuzive pentru asfaltarea unei străzi, doar pentru motivul că pe acea stradă deținea un teren o rudă a soției fostului primar. Condamnat pe fond la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare, Gheorghe Hânsă a fost achitat astăzi, definitiv. De asemenea, a fost achitat și fostul viceprimar Erem Suliman , care fusese condamnat pe fond la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta