Conecteaza-te cu noi
palaz

Energie&Mediu

Studiu. Proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă ar crea… 8.000 de noi locuri de muncă

Published

on

Potenţiala participare a industriei nucleare româneşti la finalizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă cu bunuri și servicii  este evaluată la cca 1 – 1,6 miliarde Euro, ceea ce ar reprezenta între 25 și 40 % din valoarea totală a contractului de Inginerie, Procurare, Constructie și Punere în funcțiune (EPCC), potrivit unui studiu.

Forumul Atomic Roman („ROMATOM”) anunță finalizarea studiului privind Capabilitatea Industriei Nucleare Românești de a participa la Proiectul Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă. Acesta a fost realizat in perioada aprilie-august 2018, pe un număr de 42 de societăți,  cu o cifra totală de afaceri de 2.73 miliarde lei (cca 590 milioane Euro) și un număr de aproximativ 11.000 angajați  (11 societăţi specializate în furnizarea de servicii de project management, inginerie, proiectare, cercetare, consultanţă; 21 societăţi specializate în fabricaţia de echipamente si componente, precum şi alte activităţi; 10 societăţi specializate în activități de construcţii-montaj, punere în functiune și alte activități aferente acestora).

În baza studiului, se estimează că industria locala poate asigura un număr maxim de 19.000 locuri de munca dedicate finalizării Proiectului : 11.000 existente la care se pot adăuga 8.000 locuri de muncă care se pot crea în condițiile primirii de comenzi.

Iată comunicatul ROMATOM:

Advertisement
usr

Forumul Atomic Roman („ROMATOM”) anunta finalizarea studiului privind Capabilitatea Industriei Nucleare Romanesti de a participa la Proiectul Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda, aflat la cea de-a treia editie.

Studiul a fost realizat in perioada aprilie-august 2018, pe un numar de 42 de societati,  cu o cifra totala de afaceri de 2.73 miliarde lei (cca 590 milioane Euro) si un numar de aproximativ 11.000 angajati:

  • 11 societăţi specializate în furnizarea de servicii de project management, inginerie, proiectare, cercetare, consultanţă;
  • 21 societăţi specializate în fabricaţia de echipamente si componente, precum şi alte activităţi;
  • 10 societăţi specializate în activități de construcţii-montaj, punere în functiune și alte activități aferente acestora.

In baza studiului, se estimeaza că potenţiala participare a industriei nucleare româneşti la finalizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă cu bunuri și servicii  este evaluată la cca 1 – 1,6 miliarde Euro, ceea ce ar reprezenta intre 25 si 40 % din valoarea totală a contractului de Inginerie, Procurare, Constructie si Punere in functiune (EPCC).

De asemenea, se estimeaza ca industria locala poate asigura un numar maxim de 19.000 locuri de munca dedicate finalizarii Proiectului Unitatilor 3 si 4 (11.000 existente la care se pot adauga 8.000 locuri de munca care se pot crea in conditiile primirii de comenzi).

Reamintim faptul ca in conformitate cu Strategia pentru continuarea proiectului Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda aprobata de catre Guvernul Romaniei, se are in vedere promovarea industriei nucleare romanesti cu un volum indicativ de 30% dar nu mai putin de 20% din valoarea lucrărilor, procurărilor de echipamente, materiale și ingineriei.

Mentinerea si dezvoltarea unei industrii orizontale puternice, preocupare pe care o au si alte State Membre ale Uniunii Europene, reprezinta o garantie de securitate nationala si de reconectare a unei parti importante a industriei nationale la domeniul de vârf al producţiei de echipamente şi livrării de servicii destinate centralelor nuclearoelectrice, ceea ce va conduce la ridicarea şi consolidarea nivelului tehnic al industriei romanesti, contribuind totodata la creşterea competitivităţii pe pieţele externe.

Advertisement
usr

ROMATOM considera ca realizarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 va conduce la o revigorare a investiţiilor directe în firmele româneşti interesate să participe la finalizarea acestuia, pentru modernizarea şi/sau înnoirea echipamentelor de producţie, inclusiv angajarea şi formarea de noi specialişti în domeniul energeticii nucleare şi fabricaţiei de echipamente.

Studiul ROMATOM poate fi accesat pe site-ul asociatiei la adresa: http://romatom.org.ro/

 

 

 

Advertisement
usr

                                                                                                      

Despre ROMATOM:

ROMATOM s-a constituit la data de 10 ianuarie 2001, când 14 companii, cu capital privat sau de stat, precum si doua asociatii non-guvernamentale, au decis constituirea Forumului Atomic Roman. In prezent, ROMATOM numara peste 30 de membri.

Asociatia are drept scop promovarea utilizarii in scopuri pasnice a energiei nucleare în Romania si susținerea programului nuclear national, precum si coordonarea tuturor activitatilor asumate prin aderarea si participarea Asociatiei la FORATOM – Forumul Atomic European. Totodata, ROMATOM militeaza pentru protectia si promovarea intereselor membrilor sai, reprezentand vocea industriei nucleare nationale, avand in vedere nivelul tehnologic si de know-how dobandite, in vederea fructificarii acestora in practica. http://romatom.org.ro/

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions