Administratie
Primăria Peștera participă la un concurs de proiecte. Votează și tu!
Published
6 ani agoon
Comuna Peștera a depus trei proiecte în campania “Țara lui Andrei”. Marius Petre, primarul comunei Peștera a declarat pentru “Ordinea.ro” că documentele au fost depuse în colaborare cu Eduard Grosu, inițiatorul aplicației de pe telefonul mobil prin care toți cei interesați pot afla informații despre activitatea administrației locale, printr-un singur click.
Peștera, în era tehnologiei. Prima comună din România cu aplicație pentru telefonul mobil
Astăzi, edilul din comuna Peștera a vorbit pentru ziarul nostru despre toate proiectele pe care le-a depus pe platforma “Țara lui Andrei”, având speranța că ideile pot deveni realitate.
Astfel, cele trei proiecte depuse sunt următoarele:
1 Totul într-o singură aplicație!
Proiectul meu este SMART si poate schimba toata Romania daca este implementat la scara mare. Pe scurt, aceasta aplicatie are scopul de a facilita comunicarea cu institutiile publice din Comuna Peştera dar nu numai, cu aceasta aplicatie de android/iOS, comuna se dezvolta odata cu cetatenii sai, fiind centralizate in aceeasi aplicatie nevoile cetateanului: de a trimite sesizari, de a trimite propuneri, de a fi primul care afla noutatile, de a accesa camerele video stradale live din comuna, de a descarca documente, de a gasi datele de contact ale unor persoane sau institutii de interes. Si poate cel mai important: gratuitatile elevilor si studentilor din comuna fiind si ele centralizate in aceasta aplicatie (transport, spectacole, excursii, etc). Proiectul meu este SMART pentru ca evolueaza odata cu noi. Proiectul meu este SMART pentru ca este deja in desfasurare, fara finantare am reusit sa dezvolt si sa public aplicatia la versiunea 1.0 si sa ajung la versiunea 2.0. fiind un demo pentru RO SMART “Tara lui Andrei” dar eu planuiesc sa reconstruiesc aplicatia si sa trec de 2.0, am multe idei pe hartie si as vrea sa le vad implementate, iar cu finantarea OMV Petrom sigur o sa reusesc.
2 Primul BEC
Proiectul meu este SMART si poate schimba toata Romania daca este implementat la scara mare. Pe scurt, simpla schimbare de la becuri incandescente la becuri pe LED la o singura familie poate parea ca o picatura pe langa oceanul necesar pentru un impact. DAR un proiect la o scara mai mare (de la o familie la 1500 de familii apoi la 10 milioane de familii) poate devenii acel “ocean” care poate sa impinga Romania pe harta tarilor eco; pentru ca nu este vorba doar de schimbarea unor becuri, este vorba de educarea cetatenilor spre a intelege importanta lor. Moto-ul acestui proiect este “Totul se face pas cu pas” si acesta este unul dintre primii pasi spre o Tara Eco. Suntem in secolul 21 si, cat inca nu este prea tarziu, trebuie sa facem ceva pentru planeta! dar in acelasi timp si pentru buzunarul nostru. Sa trecem de la incandescent la LED!
3 Ajutor IT
Proiectul meu este SMART si poate schimba toata Romania. Pe scurt prin proiectul “Ajutor IT” eu o sa imi ofer din timpul meu comunitatii spre a educa cetatenii cât si personalul institutiilor in arta “internetului”, mai exact cum sa navigheze in siguranta pe internet, cum se instaleaza programe, cum se comunica eficient plus educare si asistenta la montare si instalare hardware.
Important! Competiția RO SMART a adunat cele mai bune idei care pot schimba România prin tehnologie. Acum e rândul tău să contribui la o comunitate mai SMART, cu un singur vot!
Pentru cei interesați să voteze să voteze ideile grozave ale oamenilor din Peștera, punem la dispoziție și link-ul necesar:
https://www.taraluiandrei.ro/ro-smart#/votare
Când ideile devin realitate
Marius Petre mizează pe votul celor care doresc să schimbe lucrurile în bine, spune că este mândru pentru că tinerii se implică în proiectele comunității, iar pe Eduard Grosu îl consideră un exemplu din acest punct de vedere. Mai mult, edilul ține să precizeze că localitatea a cărei activitate administrativă o coordonează este singura din județul Constanța care a aplicat pentru realizarea unui astfel de proiect, din cele 50 depuse la nivelul întregii țări și care au ca temă dezvoltarea SMART a comunităților. Prin intermediul “Ordinea.ro”, primarul din Peștera îi invită pe toți cei interesați de dezvoltarea comunității să voteze și să se implice în derularea proiectelor administrative.
“Este o mândrie pentru comunitatea noastră că tinerii își doresc și, mai mult chiar, încep sa se implice activ. Domnul Grosu Eduard este un exemplu și sperăm că acesta este doar un început de drum în acest demers în care, datoria noastră este să-i sprijinim, pentru că, prin ei evoluăm și ne dezvoltăm că și societate. Comuna Peștera a depus, împreună cu Dl Grosu Eduard, 3 proiecte prin intermediul platformei “Țara lui Andrei”, platformă ce are că obiectiv dezvoltarea SMART a comunităților. Este singura comuna din județul Constanța care a aplicat pentru realizarea unui astfel de proiect, din cele pentru 50 depuse la nivel de țară și care au că parteneri diferite UAT-uri din mediul rural. Unul dintre proiecte este deja implementat la nivelul comunei Peștera, dl Grosu Eduard punând la dispoziția comunei de ceva timp o aplicație gratuită, “Comuna Peștera”, ce poate fi descărcată din magazinul Google play, destinată exclusiv comunității noastre. Dorim însă, dezvoltarea acestei aplicații, la un nivel mult mai larg, astfel încât aplicabilitatea sa fie mult extinsă. Un proiect foarte interesant și important în același timp, este cel intitulat, foarte sugestiv, “Primul Bec”, prin care dorim înlocuirea vechilor becuri incandescente cu becurile ce au tehnologia LED. Scad în acest fel costurile cu energia electrică, lucru benefic atât pentru cetățeanul plătitor de facturi, dar și pentru planeta care se confruntă cu atâtea probleme de mediu. Prin accesarea site-ului www.taraluiandrei.ro se poate vota ușor proiectul preferat, din păcate, doar unul singur. Eu am votat! Va invit pe toți sa votam proiectul preferat al comunei Peștera și să ajutăm împreună la dezvoltarea comunității noastre”, a declarat primarul Marius Petre pentru ziarul nostru.
Eduard Grosu, un tânăr care sprijină necondiționat comunitatea locală
Eduard Grosu, cel care și-a înregistrat datele pe platforma “Țara lui Andrei” a declarat pentru “Ordinea.ro” că are un singur regret, respectiv acela că doar un proiect ar putea primi, prin vot, finanțare în vederea împlementării. Chiar și în aceste condiții, tânărul din Peștera ne-a spus că, oricare ar fi proiectul câștigător, îl va finaliza “cu drag”, împreună cu reprezentanții administrației locale.
Iată declarația:
“Imi place ceea ce reprezintă RO SMART în Țara lui Andrei, de aceea am și ales să îmi fac un cont și să particip. În cele câteva zile libere pe care le-am avut am reușit să creez și să înscriu 3 proiecte diferite, dar la fel de importante în concurs. Singurul meu regret este că doar unul dintre cele trei poate primi finanțare, în cazul în care ajung cu toate în etapa finală. Dar oricare ar fi proiectul câștigător, o sa îl duc la finalizare, cu drag, împreună cu Primăria Peștera”.
Notă! Țara lui Andrei este platforma de responsabilitate socială a OMV Petrom și comunitatea celor care vor o țară mai bună în fiecare zi! Este locul unde oamenii găsesc energia necesară să schimbe lucrurile în bine, apoi îi inspiră și pe ceilalți să le urmeze exemplul și să-și transforme ideile în realitate. Este țara oamenilor care își doresc să fie azi un pic mai buni decât au fost ieri! De-a lungul anilor, campaniile OMV Petrom și Ţara lui Andrei au promovat spiritul #sepoate, care a servit drept inspirație pentru cei care au vrut să contribuie la o ţară mai bună în fiecare zi. Am început prin promovarea consumului raţional de resurse și a respectului pentru generaţiile viitoare, apoi am continuat să inspirăm românii să devină agenți ai schimbării în comunităţile lor și i-am încurajat să lupte pentru propriile visuri indiferent de obstacole.
Despre competiția SMART
În competiția RO SMART finanțăm proiecte în care tehnologia e pusă în slujba oamenilor și rezolvă problemele cu care se confruntă societatea, eficientizează consumul de resurse, îmbunătățește serviciile publice, crește calitatea vieții cetățenilor sau reduce cheltuielile pe termen mediu și lung pentru comunitate.
Pentru a crește satele și orașele din România cu ajutorul tehnologiei, căutăm soluții smart în domeniile: educație, infrastructură, sănătate, siguranță, transport, agricultură, energie și mediu. Proiectele trebuie să fie dezvoltate pentru binele comunității și să aibă impact în rândul cât mai multor cetățeni.
În competiţie se pot înscrie organizaţii neguvernamentale, instituții publice, autorități ale administrației publice locale sau unități și instituții de învățământ din sistemul de stat din orice localitate din România. Persoanele fizice se pot înscrie în competiție în parteneriat cu una dintre entitățile menționate anterior.
RO SMART este noul format de anul acesta al competiției naționale Idei din Țara lui Andrei, prin care am susținut până acum 87 de proiecte pentru mediu, educație și dezvoltare comunitară cu peste 900.000 de euro.
Comentarii pe Facebook
Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!