Gruparea navală permanentă NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group 2), din care face parte și dragorul maritim ”Lt. Dimitrie Nicolescu”(DM-29), continuă. În această perioadă, seria misiunilor specifice în Marea Neagră, pentru asigurarea unei prezențe navale constante pe flancul estic al Alianței, într-o zonă marcată de escaladarea cursei înarmării și de conflicte înghețate.
După o vizită de câteva zile în portul Batumi, din Georgia, care a avut ca obiectiv principal dezvoltarea dialogului militar și a cooperării dintre Alianța Nord Atlantică și partenerul georgian, pentru întărirea securității și a stabilității în regiune, gruparea navală NATO face o escală pe țărmul vestic al Mării Negre, în portul Burgas, din Bulgaria, în perioada 9-12 noiembrie.
Pe timpul escalei, echipajul dragorului maritim românesc va desfășura activități de planificare și coordonare a exercițiilor pe mare cu marinarii militari bulgari, în vederea stabilirii detaliilor privind executarea Exercițiului naval bilateral româno-bulgar „Poseidon 18”, care se va desfășura în apele teritoriale ale Bulgariei și în apele internaționale ale Mării Negre, în perioada 13-16 noiembrie. De asemenea, sâmbătă, 10 noiembrie, în intervalul orar 13.00-15.00, nava românească va permite vizita la bord a publicului doritor, oportunitate deosebită pentru promovarea imaginii Forțelor Navale Române și asigurarea transparenței unui astfel de exercițiu internațional.
Gruparea navală SNMMG-2 este una dintre cele patru grupări navale permanente ale NATO și este prezentă pentru a patra oară în anul 2018, în Marea Neagră. Statele aliate care dețin forțe navale pun la dispoziția Alianței, pentru o perioadă determinată de timp, platforme navale de luptă, pentru a participa la misiunile de asigurare a securității colective a cetățenilor din țările NATO. Conform angajamentelor asumate de țara noastră, din pachetul de forțe pus la dispoziția NATO de Forțele Navale Române fac parte o fregată cu elicopter la bord, un dragor maritim, un detașament de scafandri EOD (de luptă împotriva dispozitivelor explozive) și ofițeri de stat major.
În ultimii ani, NATO şi-a consolidat prezența pe flancul estic şi în zona Mării Negre. Prin participarea marinarilor militari români la misiunile aliate în zona Mării Negre, România a demonstrat faptul că nu este doar un beneficiar al măsurilor colective de descurajare a amenințărilor din vecinătatea estică a Alianței, ci și un furnizor de securitate și un pilon de stabilitate în regiune.