În cursul zilei de azi, în orașul Ovidiu a fost sărbătoare, în ciuda vremii năbădăioase de afară. Sute de persoane s-au adunat în fața Primăriei din localitate pentru a asista la inaugurarea ansamblului statuar ”Poet Ovidiu”.
Însă înainte de acest moment unic, asupra căruia vom reveni, la Centrul Cultural ”Elena Roizen” a avut loc cea de-a doua ediție a simpozionului ”Ovidienii”, eveniment dedicat poetului roman Publius Ovidius Naso.
Deși era anunțat că va începe la ora 11.00, din cauza vremii și a traficului rutier care a îngreunat deplasarea oaspeților, acesta a început cu o jumătate de oră mai târziu.
Cu toate acestea, s-a bucurat de prezența a numeroși invitați, atât din partea administraţiei publice centrale şi locale, dar şi personalităţi din lumea culturală şi academică.
Advertisement
Printre cei prezenţi la eveniment i-am remarcat pe Sorin Rugină – Rectorul Universității Ovidius, profesorul Vasile Sârbu, Marcel Colesniuc – directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Corina Apostoleanu – directorul bibliotecii județene I.N. Roman,Gabriela Bucovală- inspector școlar general al ISJ Constanţa.
După alocuțiuni rostite de mai mulți invitați, pe scenă a urcat și cunoscuta solistă de muzică ușoară Paula Seling, care a susținut un scurt recital. După acest moment, a fost prezentat și sculptorul statuii ”Poet Ovidiu”, Vladlen Babcineţchi. Copleșit de emoții, acesta nu a putut decât să mulțumească pentru încrederea acordată, după care a început să plângă pe scenă.
Primarul orașului Ovidiu, George Scupra l-a încurajat și a mărturisit în fața celor prezenți că Vladen a lucrat zi și noapte pentru realizarea ansamblului.
A urmat apoi filmul de prezentare al ansamblului statuar, iar apoi toată lumea s-a deplasat în fața Primăriei, pentru a asista la dezvelirea statuii ”Poet Ovidiu”.
Acolo, în prezența a sute de oameni și a imului național cântat de Paula Seling și de Fanfara Militară a Forțelor Navale Române, a fost îndepărat uriașul drapel care acoperea statuia.
Advertisement
Acesta avea 256 mp și aproximativ 80 de kg și a fost destul de dificil de dat la o parte.
A urmat apoi îngroparea capsulei timpului, în altarul făcut din piatră, într-un tub din inox, care conține scrisoarea alăturată, din care cităm: ”Suntem locuitori ai orașului Ovidiu, singurii care îi purtăm numele pe tot pământul acesta. Suntem Ovidieni. Sub egida acestui eveniment de importanță istorică, am decis să dăm naștere unui simbol unitar, care să aducă în memoria generațiilor viitoare timpul prezent Ansamblul statuar Poet Ovidiu. Pornind pe urmele orașului nostru, lăsăm eternității Cartea și filmul Ovidiu 100 ce reconstituie 100 de ani din evoluția noastră ca și comunitate în an centenar. O reînviere și totodată … o poveste fără sfârșit”.
Reamintim că, anul trecut, pe 1 iulie, oraşul Ovidiu a organizat prima ediţie a Simpozionului „Ovidienii“.
În cadrul primei ediţii a Simpozionului „Ovidienii“ a fost lansat şi volumul de carte cu tema „Ovidiu – două milenii de neuitare“, volum semnat de 50 de autori, editat şi tipărit de Primăria Ovidiu. La iniţiativa primarului oraşului Ovidiu, George Scupra, a avut loc premiera naţională a spectacolului „Ars Amandi“, bazat pe o piesă scrisă special pentru acest eveniment şi dedicată poetului Ovidiu poveste fără sfîrșit!
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!