Exclusiv
Valentin Vrabie, legături periculoase cu lichidatoarea și creditorii Apollo Ecoterm
Published
6 ani agoon
Apollo Ecoterm SA, societate deținută integral de Consiliul Local Medgidia, care, până zilele viitoare, încă mai are gestiunea delegată a serviciilor publice de termoficare, îngrijire spații verzi și reabilitare drumuri din Medgidia, se pregătește să devină o simplă pagină de istorie. Administratorul ei statutar, Constantin Sima, a depus în luna septembrie o cerere de declanșare a procedurii generale a insolvenței, ca urmare a incapacității de a achita debite restante din anul 2017. Chiar prin cererea introductivă, Sima a solicitat instanței să numească drept administrator judiciar provizoriu la Apollo firma profesională CC Insol SPRL Constanța, deținută de Corina Curutz.
Condamnată penal pentru evaziune
Vorbim aici de una din cele mai controversate lichidatoare din județ. Curutz a fost condamnată pentru evaziune fiscală, prin sentința penală nr. 235/23.05.2014 pronunțată de Curtea de Apel București în dosarul 6553/2/2013. Condamnarea a rămas definitivă prin decizia penală nr. 425/A/11.12.2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Însă în 2015, profitând de dezincriminarea faptelor pentru care fusese condamnată, aceasta a deschis dosarul de revizuire nr. 3586/2/2015 la Curtea de Apel Constanța, obținând astfel achitarea.
De răsunet a fost și conduita profesională pe care a avut-o Corina Curutz la Fruvisat SA. Ea a fost acuzată că a făcut să dispară mai multe bunuri de inventar, printre care și un autoturism Aro. Într-un final, o instanță civilă a obligat-o să returneze bunurile societății aflate în insolvență sau să achite contravaloarea acestora. Pe portalul instanțelor de judecată există numeroase alte procese, în care diferite persoane au depus plângeri împotriva soluțiilor de netrimitere în judecată a Corinei Curutz. Desigur, aceasta se bucură de un cazier curat. Însă am pomenit toate aceste aspecte nu pentru a eluda principiul prezumpției de nevinovăție, ci pentru a proba conținutul moral al susținerii de mai sus, anume că vorbim de o persoană controversată. De asemenea, vorbim de date publice, la care și Sima avea acces. Cu toate acestea, din sutele de practicieni în insolvență, administratorul Apollo Ecoterm a găsit-o tocmai pe Corina Curutz. El nu și-a motivat în niciun fel alegerea făcută.
Vrabie a cumpărat de la Curutz fostul sediu administrativ al Pesco Peștera
Însă, ca o coincidență de zile mari, Curutz era o cunoștință mai veche a primarului cu limbaj de boschetar din Medgidia, Valentin Vrabie. Acesta a cumpărat în anul 2004 sediul social al societății Pesco SA Peștera – o clădire cu o suprafață construită de 1400 mp. La acel moment, Pesco SA se afla în procedură de insolvență, având ca administrator judiciar firma CC Insol SPRL, a Corinei Curutz.
În anul 2008, Valentin Vrabie a menționat în declarația sa de avere faptul că el, în calitate de soț, este titularul dreptului de proprietate asupra clădirii în cauză și a terenului aferent. De altfel, acesta avea domiciliul chiar în căsoiul cumpărat de la CC Insol. Ulterior, primarul a depus declarații de avere, fără proprietăți, fără conturi, ba chiar și fără soție…
5000 de lei plus TVA și 8% din fonduri
Așadar, lichidatoarea de la care și-a cumpărat Vrabie casa din Peștera a fost propusă ca administrator judiciar provizoriu la Apollo Ecoterm. Pe 26 septembrie 2018, această cerere semnată de Sima a fost aprobată de judecătorul sindic de la Tribunalul Constanța, în dosarul de insolvență nr. 5558/118/2018. Instanța a stabilit un onorariu pentru firma Corinei Curutz de 5.000 de lei plus TVA pe lună și de 8% din fondurile pe care le va obține în folosul creditorilor. În plus, magistratul care a judecat cauza a fixat un termen limită pentru întocmirea tabelului preliminar al creanțelor la data de 29 noiembrie 2018. Apoi, instanța a fixat prima ședință a adunării creditorilor la 4 decembrie 2018.
Fiscul și furnizorul de gaze lipsesc din tabelul preliminar
Apollo Ecoterm datorează bani grei către ANAF și către furnizorul de gaze. Împreună, cei doi creditori au de recuperat peste 7 milioane de lei de la întreprinderea publică din Medgidia. Situația este cunoscută, existând popriri și procese pe rol. Cu toate acestea, Corina Curutz și-a ținut ședința la care era obligată de judecătorul sindic fără cei doi mari creditori de la Apollo. În lipsa acestora, au fost chemate să voteze o instituție și 5 societăți cu datorii mărunte. S-a votat o chestiune inclusă în articolul 57 din legea insolvenței, potrivit căreia creditorii pot decide să confirme administratorul judiciar desemnat provizoriu și onorariul acestuia. Cu alte cuvinte, s-a votat transformarea numirii provizorii a CC Insol într-o numire permanentă.
Creditorii chemați la vot au fost Administrația Fondului pentru Mediu (cu 0,050% din creanțele înscrise în tabelul provizoriu), Oyl Company SRL (43,87%), Multicont SRL (7,56%), Dimitris Garden SRL (12,26%), Kokkai Comimpex SRL (7,13%) și Selena SRL (6,89%).
Primul creditor: sora mai mică a firmei de la asfaltări
Iată cine sunt și ce reprezintă acești creditori, în ordinea procentului din creanțele înscrise în tabelul provizoriu. Oyl Company SRL este o firmă din județul Ialomița, controlată de familia omului de afaceri Corneliu Dragomir. Societatea, care produce materiale de construcții, are o soră mai mare, pe numele ei Oyl Company Holding AG SRL. Această din urmă a câștigat licitația organizată de Primăria Medgidia pentru reabilitarea drumurilor din oraș. Contractul este în desfășurare, deși mai mult stagnează. La momentul atribuirii lucrărilor, Ordinea.Ro a semnalat că licitația a fost trucată, întrucât Oyl Company Holding AG SRL nu s-a prezentat cu un terț susținător autorizat să mute stâlpii de electricitate. Toți ceilalți competitori au avut astfel de terți susținători, fiind o cerință din caietul de sarcini. După cum spuneam, firma avantajată de administrația Vrabie are o soră mai mică, Oyl Company SRL, care a furnizat diverse produse către Apollo Ecoterm, necesare la desfășurarea activităților delegate de întreținere a drumurilor. Nefiind plătită, această societate a devenit primul creditor al Apollo, pe tabelul întocmit de Curutz.
Caraiola, un contravenient înrăit care a profitat de închiderea serei
Al doilea creditor care a votat pentru Curutz este Dimitris Garden SRL, o firmă din Mihail Kogălniceanu. Aceasta este deținută de Anăstase Caraiola, un contravenient înrăit înregistrat cu zeci de procese în materia plângerii contravenționale. Firma lui Caraiola a devenit furnizor de material floricol pentru Apollo Ecoterm, în contextul în care, din motive bizare și niciodată elucidate public, întreprinderea a închis în vara anului trecut sera în care producea, pe aproape 14.000 mp, material săditor necesar în prestarea serviciului delegat de îngrijire a spațiilor verzi din oraș. În cadrul ședințelor de Consiliu Local, mai mulți consilieri au menționat că închiderea serei de pe strada Independenței a fost dispusă verbal de primarul Valentin Vrabie.
Cuibul de afaceri de pe Nicolae Bălcescu nr 12
Consilierii au mai acuzat că Primăria Medgidia a preluat cealaltă seră exploatată în mod tradițional de Apollo, la ieșirea din municipiu spre Valea Dacilor. O parte din terenul de acolo a ajuns pe baza unui aviz de grădină în exploatarea firmei Adfergen Comp SRL, controlată de familia unei rude prin alianță a lui Vrabie. Vorbim aici de familia lui Genc Mevlit, căsătorit cu o nepoată de soră a Nicoletei Vrabie. Cătălina Mevlit, soția lui Genc, este asociată într-o firmă de pază, pe numele ei Gekguard Security SRL, cu sediul la aceeași adresă ca și Adfergen Comp. Tot pe Nicolae Bălcescu nr. 12 funcționează și Sunrise Comp SRL, deținută de Genc Mevlit. În perioada în care Medgidia a fost condusă de liberalul Marian Iordache, Adfergen Comp SRL a derulat contracte cu Apollo Ecoterm. După plecarea lui Marian Iordache la Primăria Cernavodă (unde este consilier de primar) și suirea lui Vrabie în scaunul de primar de la Medgidia, Adfergen și-a încetat raporturile comerciale cu Apollo.
Creditorul de la pază
Revenim la lista creditorilor. Al treilea ca importanță este Kokkai Comimpex SRL din Techirghiol. Firma din urmă este deținută oficial de Cidem Apseleam, însă presa a acreditat idea că fondatorul acesteia, cunoscutul mason Ismail Temungin, ar fi în continuare beneficiarul afacerii. Prestând la Apollo servicii de pază și nefiind plătită, firma Kokkai Comimpex a devenit al treilea creditor pe tabelul provizoriu al Corinei Curutz, votând de asemenea ca aceasta să primească un mandat definitiv de administrator judiciar la Apollo.
Auditorul-creditor
Al patrulea creditor ca importanță este Multicont SRL, o firmă deținută de experta contabilă Iuliana Constantin. Multicont este chiar auditorul Apollo Ecoterm SA, care a confirmat, cu obiecții absolut minore, realitatea datelor contabile prezentate de administratorul statutar Constantin Sima în iulie 2017. Auditorul a atras atunci atenția că, în 2017, Apollo a angajat cheltuieli cu 1,7 milioane de lei mai mari decât veniturile, că a primit subvenții de la Primărie mai mici decât în 2016 la termoficare și că, în general, a prestat activitățile de la spațiile verzi și întreținerea drumurilor la o cotă de profit de 3%, din care 1% datorat Primăriei ca redevență.
Prima iubire: Selena
Ultima firmă cooptată în comitetul creditorilor Apollo este Selena SRL, deținută de Șeref Duagi. Această firmă are legături vechi cu Valentin Vrabie. În anul 2008, Selena a câștigat prima licitație organizată de Vrabie în calitate de primar al comunei Peștera, în condiții pe care le vom descrie amănunțit într-un articol viitor.
Până atunci putem să spunem că lucrarea atribuită a fost aceea de amenajare a celebrului parc din Peștera. În actele de achiziție întocmite în 2008, Selena SRL figura cu sediul social pe strada Nicolae Bălcescu nr. 12, în casa familiei lui Genc Mevlit. Ulterior, societatea și-a schimbat sediul social. Pe vremea lui Iordache, Selena a devenit furnizor la Apollo, rămânând pe poziție și sub Vrabie și prestând lucrări de pregătire a stadionului pentru Festivalul Dapyx.
Selena, contracte de vidanjare la Cernavodă
Societatea și-a păstrat relațiile excelente și cu Marian Iordache, dovadă că după ce acesta a ajuns consilier de primar la Cernavodă, Selena a fost chemată să închirieze toalete ecologice în orașul vecin și să le vidanjeze.
Datele de mai sus arată legăturile primarului din Medgidia cu lichidatorul și firmele implicate în povestea insolvenței de la Apollo. Până acum, Vrabie a declarat că doar consilierii care i se opun ar fi de vină pentru distrugerea întreprinderii publice locale. În episoadele viitoare vorbim despre alte fapte și acte care indică, la rândul lor, că dezastrul de la Apollo Ecoterm a fost unul provocat de administrația Vrabie. Va urma!
Comentarii pe Facebook
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.