Guvernul a anunţat, marţi, că va introduce, de la 1 ianuarie 2019, o ”taxă pe lăcomie” pe activele băncilor, acestea urmând să fie taxate diferenţiat, în funcţie de nivelul Robor la 3 şi la 6 luni şi speră să obţină suplimentar 3,6 miliarde de lei anul viitor.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat marți, la Guvern, că Executivul va de la 1 ianuarie 2019 o „taxă pe lăcomie” pentru bănci pentru a „proteja românul”.
Teodorovici a ironizat și afirmația băncilor care spun că sunt parteneri loiali în economie.
Ministrul a spus că va fi convins de acest lucru doar atunci când „ambii parteneri câștigă”, nu doar băncile și a indicat faptul că firmele românești primesc condiții de creditare mai severe decât în alte state „invocându-se riscul de țară”.
Astfel, taxa este 0 dacă nivelul mediu al Robor la 3 şi 6 luni rămâne la 1,5% sau mai mic. Taxa va fi 0,2%, dacă media nivelului Robor la 3 şi 6 luni este cuprinsă între 1,5 şi 2% şi creşte la 0,4%, dacă media Robor este între 2 – 2,5%, inclusiv.
Taxa creşte la 0,6% dacă media Robor este între 2,5 – 3% şi la 0,9%, dacă Robor este între 3 – 3,5%. Dacă media trimestrială Robor depăşeşte cu peste 2 puncte procentuale pragul de referinţă, taxa de 0,9 % creşte progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depăşire de 0,5 puncte procentual.
Anunţul vine după ce, duminică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac la adresa băncilor şi le-a acuzat că nu sprijină economia şi ”stabilesc dobânda pe care trebuie să o plătească românul”.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta