Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Vrabie propune un buget retroactiv pentru Clubul Sportiv Medgidia. Un milion de euro, cheltuiți ilegal

Published

on

Primarul din Medgidia, Valentin Vrabie, vrea să acopere printr-un artificiu o ilegalitate colosală. Acesta propune consilierilor locali să voteze, retroactiv, la sfârșit de an, pe 20 decembrie, un buget de aproape un milion de euro pentru Clubul Sportiv, care trebuia aprobat la început de an. Banii au fost deja cheltuiți, fără aprobarea autorității deliberative, după cum l-a tăiat capul pe directorul numit de Vrabie, Nicolae Tutungiu. Așadar, cheltuielile au fost angajate la discreția acestuia, după poftele, interesele și, probabil, indicațiile verbale primite. Din punct de vedere legal, niciun leu din fondurile publice nu poate fi cheltuit fără a fi prevăzut în buget. Or, la Clubul Sportiv, după ce s-au prăpădit toți banii, unii din ei pe un autoturism de lux, Mercedes C Class la mâna a doua, abia acum, în al 12-lea ceas, de teama zornăitului de cătușe, primarul s-a gândit să fabrice bugetul fără de care nu se puteau cheltui banii, deja cheltuiți, nu se puteau cumpăra Mercedesul, deja cumpărat, nu se puteau plăti salarii boierești, deja plătite, către fotograf, statistician și alte funcții la fel de necesare… ca junghiul în coaste. Să nu credeți că faptele pot fi asumate in integrum de Nicolae Tutungiu. CSM-ul nu realizează venituri din activitățile proprii. Cu alte cuvinte, această entitate nu este în stare să producă măcar un leu, sau 50 de bani, sau 10 bani. Nimic. Zero barat. Toți banii vin de la bugetul local, până la ultimul leu… pe semnătura lui Valentin Vrabie. Și, vorba aceea, omul se leagă de semnătură ca boul de jug.

Clubul Sportiv Medgidia a funcționat și anul trecut fără buget. În lunile iulie și august 2018, Curtea de Conturi a auditat conturile de execuție ale bugetului local Medgidia pentru anul 2017, descoperind printre multe haiducii și situația halucinantă de la Clubul Sportiv. Mai jos, veți găsi constatările auditorilor în facsimil. În esență, trebuie să rețineți următoarele aspecte. CSM este persoană juridică de drept public. Nu este o asociație de familie, nu este un SRL. Or, din acest motiv, avea obligația să deruleze toate încasările și plățile prin Trezoreria Statului. Însă, această instituție are prostul obicei să ceară bugetul de venituri și cheltuieli. Funcționând haiducește, adică fără buget, Clubul și-a deschis un cont la Banca Transilvania, prin care a încasat subvenții de la Primărie de 786.288 de lei în 2017. Primăria a vărsat banii în contul de bancă privată și i-a trecut din start pe cheltuieli în contabilitatea proprie, fără alte justificări. Mai departe, Clubul i-a cheltuit fără aprobare legală.

Auditorii spun că, la virarea sumelor, a fost încălcată legea de către angajații Primăriei abilitați să dea viză de legalitate și viză CFPP. Vrabia mălai visează (și aici nu ne referim la persoana Vrabie, ci la Clubul Sportiv), dar fără cele două vize nu-i intrau grăunțele în farfurie. Una din doamnele cu ștampilă, după cum a susținut presa, are o fiică. Iar fiica are un job… tocmai la Clubul Sportiv, acolo unde se ocupă de… statistică.

Diana Mihai (stânga), statistician la Clubul Sportiv Medgidia, și mama sa, Lelia Mihai (dreapta), responsabila Controlului Financiar Preventiv Propriu (CFPP)  din Primăria Medgidia. Sursa foto și info: Constanta.Ro

Nu râdeți, funcția de statistician este una foarte importantă, plătită cu un salariu egal cu al directorului (6.840 de lei pe lună). Ba chiar, odrasla încasează și o indemnizație de sportivă (822 de lei pe lună), ajungând astfel să ridice mai mulți bani decât șeful ei. După cum NU se spune și NU se face, fiind taman pe dos, gradul (în acest caz, de rudenie) bate funcția. E ceva putred în Medgidia – ar spune Hamlet, dacă ar trăi la curtea lui Vrabie.

Acest favoritism nu putea fi aranjat dacă CSM-ul ar fi venit la aprobare cu organigrama și statul de funcții, la Consiliul Local. Însă, așa cum constată Curtea de Conturi, Clubul a funcționat în 2017, dar și în 2018, fără organigramă și stat de funcții. Din acest motiv – spun auditorii – au apărut discrepanțe mari între salariile unor persoane încadrate pe aceleași posturi (pentru unii mumă, pentru alții ciumă), a crescut personalul și s-au majorat cheltuielile de salarizare. Totul, haiducește: fără buget, fără organigramă, fără program de activitate, fără indicatori, fără control financiar preventiv, fără…delege.

Advertisement
usr

 

După cum spuneam mai sus, anul 2018 a continuat după același calapod. Ca dovadă, abia acum, la sfârșit de decembrie, primarul vine în fața Consiliului (pe care n-a reușit să-l dizolve, dar a reușit să-l ignore) pentru a cere aprobarea retroactivă a bugetului deja cheltuit, în valoare de 4.414.500 de lei, dar și a organigramei. Documentul din urmă atestă încă o haiducie față de cele punctate mai sus pe baza constatărilor Curții de Conturi. Astfel, reiese din acest document că activitatea CSM este condusă de un Consiliu de Administrație format din doi membri, întrucât al treilea loc în această structură este neocupat. Consilii de administrație cu număr par nu mai există nicăieri în lume, și nu pentru că alții ar fi mai puțin geniali, ci – dimpotrivă – pentru că așa ceva este de neconceput. Consiliul din doi membri este o aberație caraghioasă, de genul capului pătrat și a triunghiului oval.

Download (PDF, 784KB)

Ca să nu lăsăm loc de interpretare, precizăm că situațiile prezentate în articolul de față, bazate pe constatările Curții de Conturi, privesc partea administrativă de la Clubul Sportiv Medgidia. Sportivii care activează în această structură, mulți dintre ei cu rezultate remarcabile, nu au nicio vină și niciun amestec în ilegalitățile săvârșite de partea politică. Ei primesc indemnizații modice și ar merita cu siguranță mai mult respect. În schimb, pe seama efortului lor, nerăsplătit cum trebuie, au fost achitate fără aprobare salarii cu mult peste medie și total nejustificate pentru fotografi, șoferi și statisticieni. Va urma!

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions