Conecteaza-te cu noi
palaz

Administratie

Proiect: Primăriile, obligate să vândă spațiile închiriate asociațiilor și fundațiilor

Published

on

Primăriile vor trebui să vândă, la cerere, spațiile închiriate asociațiilor și fundațiilor, prin negociere directă sau prin licitație publică cu strigare, chiar acestor chiriași, după modelul vânzării sediilor către partidele politice.

Spațiile respective vor putea fi achitate și în rate. Prevederile respective sunt incluse într-o propunere legislativă avansată în Parlament, cu argumentul că prin reglementarea vânzării spațiilor comerciale către agenți economici și a sediilor către partidele politice s-a comis o mare nedreptate la adresa asociațiilor și fundațiilor, care desfășoară multiple activități în folosul societății civile și al comunității, dar nu dispun de posibilitatea cumpărării spațiilor închiriate de la primării.

”Legea propusă crează un cadru legal ce reglementează printr-o manieră unitară și clară problema mai sus ridicată, în vederea optimizării valorificării clădirilor aflate în patrimoniul privat al unităților administrativ-teritoriale. În prezent, asociațiile și fundațiile sunt ultimele persoane juridice care dețin în chirie bunuri imobile proprietate publică sau privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, pe care le utilizează conform scopului activității lor. Societățile comerciale, partidele politice și alte persoane juridice de drept privat, cu excepția asociațiilor și fundațiilor, și-au putut cumpăra spațiile închiriate, conform normelor legale”, afirmă inițiatorii proiectului, conform profit.ro, tot aici puteți citi și cine se ocupă de vânzarea spațiilor, precum și care sunt condițiile pentru vânzarea directă ori prin licitație publică.

Inițiativa legislativă s-ar aplica inclusiv imobilelor situate în zona de protecție a unui monument istoric, cu argumentul că asociațiile și fundațiile care închiriază astfel de spații sunt reticente în a face, în calitate de chiriași, investiții costisitoare, deși tocmai acele clădiri necesită, de cele mai multe ori, efectuarea unor astfel de cheltuieli. Proiectul stabilește că vânzarea spațiilor închiriate către asociațiile sau fundațiile care le folosesc în baza unui contract de închiriere valabil și legal se face la solicitarea asociațiior și fundațiilor, prin metoda negocierii directe.

 

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions