La ora actuală, se fac ultimele pregătiri pentru Bobotează, cea mai importantă sărbătoare creștină de la început de an. Zeci de voluntari etichetează sticlele cu aghiasmă. Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 200 de mii de sticle care vor fi umplute cu apă sfințită și împărțite apoi credincioșilor care vor participa la slujba ce va fi oficiată de IPS Teodosie, duminică, de la ora 12:00, pe faleza de la Cazino.
Anul trecut, numărul sticlelor umplute cu apă sfințită a fost de ”numai” 150.000 și s-au dovedit a fi insuficiente față de numărul mare de cereri.
Preotul Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a precizat: ”Agheasma Mare este apa care se sfințește doar de Bobotează. Se sfințește printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt și este o apă care aduce binecuvântarea lui Dumnezeu în viața credinciosului”.
Potrivit tradiției, la Constanța vor fi aruncate în mare trei cruci, iar înotătorii vor încerca să le scoată din apă. Se spune că cine va reuși acest lucru, va fi ocrotit întregul an.
Preotul Tănăsescu ne-a declarat că deocamdată nu se știe câți înotători se vor arunca după cruci. Este posibil să fie mulți dar, dat fiind prognoza meteorologică, care spune că la Constanța va fi rece și este posibil să ningă slab, rămâne de văzut cum anume se va desfășura evenimentul.
Termenul ”agheasmă” înseamnă deopotrivă atât lucrarea de sfinţire a apei, cât şi însăşi apa sfinţită. Agheasma de la Bobotează este denumită Mare deoarece are o putere deosebită. Efectele sunt arătate chiar de textul rugăciunii:
”Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…”.
De aceea, Agheasma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând tot aşa de proaspătă, de curată şi de bună la gust, ca şi atunci când a fost scoasă din izvor, fapt pe care îl remarcă, din vechime, Sfinţii Părinţi şi scriitorii bisericeşti.
În casele credincioşilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste, în sticle curate. Se poate bea pe nemâncate în fiecare zi, până pe 14 ianuarie, când este Odovania praznicului Bobotezei. Ea se mai poate bea în zile de post mai aspru sau la unele sărbători, cu binecuvântarea preotului duhovnic, după Spovedanie.
Anafura se ia după Agheasma Mare.
Se fac ultimele pregătiri pentru Bobotează, cea mai importantă sărbătoare creștină de la început de an. Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 200 de mii de sticle care vor fi umplute cu apă sfințită și împărțite apoi credincioșilor care vor participa la slujba ce va fi oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, duminică, de la ora 12:00, pe faleza Cazino. Preotul Eugen Tănăsescu- Arhiepiscopia Tomisului: “Agheasma Mare este apa care se sfințește doar de Bobotează. Se sfințește printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt și este o apă care aduce binecuvântarea lui Dumnezeu în viața credinciosului”.#boboteaza#agheasmamare#IloveCT
Publicată de Primăria Constanța pe Joi, 3 ianuarie 2019
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta