În anul 2018, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, prin polițiștii din cadrul structurilor de specialitate, a obținut rezultate notabile, înregistrând scăderi în ceea ce privește fenomenul infracțional, făcând Constanța un județ mai sigur.
Priorităţile identificate în anul 2018 au fost prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, prevenirea violenței în familie și prevenirea infracţiunilor specifice sezonului estival 2018.
Astfel, în anul 2018, efectivele de siguranţă publică şi patrulare au executat 29.152 de intervenţii la evenimente, dintre care 17.682 în mediul urban şi 11.470 în mediul rural. În scopul promovării, consolidării şi susţinerii unui parteneriat real cu comunitatea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a acţionat cu prioritate pe linia asigurării deschiderii comunicaţionale, transparenţei şi subordonării propriei activităţi doleanţelor cetăţeanului, asigurând o atenţie deosebită activităţii de relaţii publice, percepută ca un atribut important în menţinerea unor relaţii de comunicare cu societatea şi instituţiile acesteia.
Activitatea cu cetățenii s-a desfăşurat, în perioada supusă analizării cu respectarea strictă a dispoziţiilor, ordinelor şi instrucţiunilor de linie, iar în relaţiile cu reprezentanţii mass-media s-a manifestat solicitudine şi transparenţă, fără a se face, însă, abatere de la legislaţia în domeniu.
Prevenirea criminalităţii
Activitatea de prevenire, menită să contribuie la reducerea criminalităţii, s-a desfășurat prin implementarea mai multor campanii inițiate de polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității.
Criminalitatea stradală
În ceea ce privește infracţionalitatea stradală, la nivelul județului Constanța, s-a înregistrat o scădere de 35,86% (-477 fapte), comparativ cu anul 2017. Astfel, faptele de furt au scăzut cu 41,14%, iar tâlhăriile cu 20,83%.
Siguranţa traficului rutier
Potrivit datelor puse la dispoziţie, în anul 2018, pe arterele rutiere ale judeţului Constanţa s-au produs 1.163 (-20) accidente rutiere, dintre care 128 (-7) grave, soldate cu 69 (-2) persoane decedate, 85 (-13) răniţi grav şi 62 (-20) răniţi uşor, precum şi 1.035 (-13) accidente uşoare, soldate cu 1.314 (-31) răniţi uşor. Principalele abateri pentru care s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în anul 2018 au fost: nerespectarea vitezei legale, nefolosirea centurii de siguranţă, defecțiuni tehnice și indisciplina pietonală.
Poliţia de proximitate
Poliţiştii de proximitate au fost angrenaţi în activităţi specifice necesare soluţionării sesizărilor/reclamaţiilor/scrisorilor depuse de cetăţeni, precum şi de cercetare penală în dosarele repartizate spre soluţionare. O atenţie deosebită a fost acordată activităţilor de cunoaştere a populaţiei, a celor preventive desfăşurate în unităţile de învăţământ şi zona adiacentă acestora, precum şi monitorizarea stărilor conflictuale.
Combaterea Criminalității
La nivelul I.P.J. Constanţa indicatorii statistici pentru anul 2018 în cazul infracţiunilor sesizate sunt în scădere faţă de anul 2017. Prin urmare, infracţiunile sesizate contra patrimoniului înregistrează o scădere 1021 de fapte, respectiv -9.25%, comparativ cu anul 2017, scădere ce se manifestă la principalele infracţiuni care aduc atingere patrimoniului persoanei, precum: furt, tâlhărie, înșelăciune și distrugere. Scăderi semnificative se înregistrează și în cazul furturilor din auto, reprezentând un procent de -54.50%, dar și în cazul furturilor din societăți comerciale, cu un procentaj de -16.92%. În ceea ce priveşte infracţiunile de tâlhărie, se înregistrează o scădere de 19%.