Conecteaza-te cu noi
palaz

Administratie

Un liberal care se vrea primarul Constanței îl ia la întrebări pe Decebal Făgădău

Published

on

Aspirant la fotoliul de primar al municipiului Constanța, tânărul lider al liberalilor constănțeni, Cosmin Sava, găsește potrivit să se “arunce” în lupta internă pentru câștigarea competiției în vederea desemnării candidatului pentru Primăria municipiului Constanța, la alegerile locale de anul viitor, fix la gâtul primarului în funcție. Astfel, Decebal Făgădău devine… ținta lui Sava care a ales să comunice pe Facebook cu alegătorii constănțeni și să le aducă la cunoștință mai multe din promisiunile neonorate ale edilului.

Cosmin Sava vorbește despre problemele Constanței privind asfaltarea, parcările mult prea puține din municipiu, “stâlpișorii” montați pe trotuare. Care spune Sava că ar fi soluțiile pentru problemele existente, dar și care este lunga listă a promisiunilor neonorate, vă lăsam să le descoperiți în mesajul pe care îl prezentăm integral:

Poate sunteți curioși de ce au apărut stâlpișori gri, din plastic, peste tot în oraș. Instalarea lor face parte din “Planul de mobilitate urbană durabilă”, asumat de primăria Constanța încă din 2015. Deși a trecut o perioadă semnificativă de timp, foarte puține măsuri au fost puse în aplicare iar rezultatul acestor întârzieri se vede in fiecare zi, în traficul din ce în ce mai greoi. Multe din soluțiile menționate le considerăm pertinente și dorim să vi le prezentăm cu scopul de a aduce în discuție evidenta incapacitate a actualei administrații locale de a asigura un minim de bună-stare pentru noi, constănțeni plătitori de taxe si impozite. În același timp, dorim să aflăm parerile dumneavoastră cu privire la acest plan de mobilitate deoarece suntem convinși că acesta, în cea mai mare măsură, nu va fi pus în aplicare în timpul mandatului Făgădău, ci va fi îndeplinit de către o viitoare administrație liberală. Un alt scop este acela de a propune noi amendamente la actualul plan după ce vom depune un set de întrebări primăriei pentru a afla, în mod oficial, stadiul fiecărui proiect deja asumat și mai-jos menționat:

Autobuze

Advertisement
usr
  1. Benzi dedicate autobuzelor pe bulevardele Tomis, Mamaia și Alexandru Lăpușneanu. Cele trei mari artere urmează, conform planului, să conțină benzi pe care pot circula doar autobuzele RATC, restul de participanți la trafic urmând a circula exclusiv pe celelalte benzi.
  2. Montarea de afișaje electronice, cu timpii de sosire. În prezent, există astfel de afișaje dar doar în anumite stații și nu funcționează corect deoarece nu este conectat la un sistem centralizat de monitorizare, în timp real, prin GPS a flotei RATC.
  3. #amendament: Încheierea de parteneriate cu companii tech cu scopul de a facilita accesul cetățenilor la informații privind programul autobuzelor și privind traficul, în timp real. Mai exact, primăria va încheia parteneriate cu companii precum Alphabet (compania care deține Google Maps, Google Earth și Waze) astfel încât informațiile ce apar în aplicații de navigare să fie de o exactitate sporită. În același timp, primăria va avea acces la toate informațiile deținute de platformele lor (pe aria orașului) și nu va fi nevoită să cheltuie bani pentru a construi astfel de aplicații de la zero.
  4. Trei stații de tip park-and-ride. Planul propune 3 stații de autobuz de tip park-and-ride la intrările în oraș dinspre Cumpăna, Valu lui Traian și Ovidiu, astfel încât cei care vin în oraș să aibă posibilitatea de a își parca mașina și a urca imediat într-un autobuz pentru a ajunge la destinația finala. Astfel, locuitorii din Ovidiu (de exemplu) care muncesc în Constanța vor putea merge cu mașina personală și să o parcheze lângă stația de autobuz de la intrarea în municipiu iar ulterior vor folosi sistemul de transport în comun al RATC. Astfel, va rezulta un trafic mai puțin congestionat iar oamenii vor avea cheltuieli mai mici de combustibil.

Parcări

  1. Sistemul de plată al parcărilor urmează a fi extins (vezi poza de mai jos). Ca #amendamente la acest sistem, noi dorim ca cei care vizitează instituții publice sau afaceri locale (ex: magazine, cafenele, birouri notariale) să aibă posibilitatea să își valideze parcarea și să obțină prima oră gratuită. De asemenea, trebuie instalate sisteme de plată cash.
  2. Parcare subterană de 250 de locuri, sub parcul Teatrului;
  3. #amendament: Înființarea de locuri de parcare pentru femei cu sarcină vizibilă sau persoane însoțite de un copil cu vârsta de sub 3 ani;
  4. Parcare ecologică în zona pieței Tomis III. Anexat planului, există o pagină (o puteți viziona și mai jos) cu denumirea “CP4 Construirea unei parcări ecologice în spatele Pieței Tomis 3 Square și a clădirii ANAF” iar în imagine, în contradicție cu titlul😀, zona propusă, evidențiată cu galben, se află în actualul cartier Henri Coandă.

Străzi

  1. Planul propune modernizarea străzii Barbu Ștefănescu Delavrancea și prelungirea sa pentru a crea o legatură directă între blvd. Aurel Vlaicu și str. Soveja. Scopul este de a reduce traficul de pe str. Baba Novac și str. Ștefăniță Vodă.

Sporirea siguranței în trafic și prevenirea accidentelor

  1. Menționarea a 9 din cele mai grave locații în care au loc accidente;
  2. Vopsirea trecerilor de pietoni cu vopsea reflectorizantă și iluminarea lor;
  3. Sistem monitorizare trafic în timp real #amendament: așa cum am menționat și mai devreme, trebuie încurajate parteneriatele cu companii ce dețin aplicații precum Waze, Google Maps, Apple Maps. Atât primăria cât și oamenii vor avea acces la mai multă informație și vor putea lua decizii mai bune în ceea ce privește mobilitatea;
  4. Piste dedicate pentru biciclete care să lege parcul Tăbăcăriei de zona centrală, prin str. Primăverii și blvd-ul Tomis;
  5. Transformarea Peninsulei în zonă pietonală.

Sunt foarte multe proiecte din Planul de Mobilitate Urbană care nici măcar nu au fost începute (pentru o listă completă, puteți accesa linkulhttp://www.primaria-constanta.ro/…/planul-de-mobilitate-urb…) dar măcar putem fi recunoscători pentru stâlpișorii care acum împânzesc orașul, mulțumită administrației Făgădău. Așa cum am zis, urmează ca noi să depunem un set de întrebări primăriei pentru a afla stadiul proiectelor iar ulterior vom depune și un set de amendamente. Suntem dornici să aflăm părerile dumneavoastră. Vă rugăm să ne lăsați un comment sau un mesaj privat.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions