Ca urmare a protestului desfășurat în fața instituției Consiliului Județean Constanța de către reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, face următoarele precizări:
”Am fost întotdeauna deschis la dialog, chiar dacă nu am fost de acord cu metodele adoptate de reprezentanții acestui ONG. Indiferent de ce modalități adoptă pentru a impresiona opinia publică, eu NU pot și NU voi încălca legea. La prima întâlnire pe care am avut-o, Asociația Elevilor din Constanța a cerut subvenții pentru 5.000 – 7.000 de elevi. Ulterior s-au razgândit și au precizat că mai realist ar fi numărul de 30.000 de elevi. În primul rând, aștept din partea reprezentanților asociației un număr real de elevi pentru care solicită subvenție. În al doilea rând, așa cum le-am explicat în repetate rânduri, trebuie să respectăm pașii legali. Astfel, ținând cont de aspectele economice și juridice, după consumarea etapelor legale și în raport cu resursele financiare existente, vom fi în măsură să gândim o strategie în privința acordării acestor subvenții”, declară președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.
De altfel, aceste proceduri legale au fost discutate și în cadrul întâlnirii dintre reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța și reprezentanții Consiliului Județean, ai Prefecturii Constanța, precum și cei ai Inspectoratului Școlar Județean, din data de 17 ianuarie 2019. Reprezentanților Asociației Elevilor din Constanța le-au fost solicitate, încă de atunci, date și informații concrete referitoare la numărul total al elevilor din județ, precum și cu privire la numărul elevilor cărora li se decontează integral cheltuielile de transport de la domiciliu la unitatea de învățământ. De asemenea, reprezentanții departamentului juridic din cadrul Consiliului Județean Constanța au explicat motivele legale pentru care nu se poate acorda sprijin în formula solicitata de către ONG. Astfel, potrivit Legii nr. 328/2018 (act normativ intrat în vigoare la data de 31.12.2018) s-a menționat că, în temeiul acestei legi, Consiliile Județene pot acorda doar operatorilor de transport subvenții pentru transportul elevilor. La ședința grupului de lucru, ca și la întâlnirile anterioare la care s-a dezbătut același subiect, au fost prezentate detaliat procedurile legale care trebuie realizate anterior acordării oricărei subvenții, indiferent de categoria beneficiarilor.
Aceste proceduri implică parcurgerea următoarelor etape:
- Președintele Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilități Publice va aproba, prin ordin, contractul-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de transport local sau județean de persoane până la sfârșitul lunii aprilie anul curent.
- După aprobarea contractului-cadru, Consiliul Județean Constanța va atribui contractul de delegare a gestiunii operatorilor de transport în conformitate cu prevederile legislației în vigoare privind achizițiile publice.
- Odată cu atribuirea contractului antemenționat, Consiliul Județean Constanța va aproba tarifele de călătorie pe care le practică operatorii. Așa cum s-a mai relevat și altă dată, aprobarea tarifelor este o etapă deosebit de importantă întrucât subvențiile se vor stabili prin raportare la tarifele aprobate de către consiliul județean.
Prin urmare, conducerea Consiliului Județean recomandă reprezentanților Asociației Elevilor din Constanța să renunțe la mișcările de protest și să aștepte rezolvarea acestei situații pe cale legală.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta