Conecteaza-te cu noi
palaz

Energie&Mediu

Finanțarea retehnologizării reactorului 1 al centralei nucleare de la Cernavodă, ÎN PERICOL

Published

on

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a propus ca și producătorii de energie din resurse regenerabile dispecerizabili, care au costurile cele mai reduse din sistem și beneficiază și de subvenții pe bază de certificate verzi incluse în facturile consumatorilor, să fie obligați să livreze energie electrică destinată consumului clienților casnici ai furnizorilor de ultimă instanță, la prețuri reglementate plafonate stabilite de ANRE. Autoritatea s-a opus, conducerea acesteia și-a argumentat poziția prin a explica un aspect important, respectiv faptul că Legea energiei nu prevede o astfel de obligație pentru deținătorii de centrale eoliene și solare.

“Având în vedere faptul că numeroși producători regenerabili dispecerizabili s-au contractat pe piețele la termen utilizând produse standard, precum și costurile reduse ale energiei regenerabile și schemele de sprijin plătite de consumatori, considerăm oportun ca și aceștia să poată furniza energie pentru contractele reglementate, cu recunoașterea costurilor de achiziție a energiei pentru intervalele în care nu exista resursă (când nu bate vântul, când e înnorat și pe timp de noapte – n.r.)”, au susținut reprezentanții Nuclearelectrica la o dezbatere organizată de ANRE cu privire la proiectul de metodologie de stabilire a prețurilor reglementate pentru asigurarea consumului populației, prin care Nuclearelectrica, Hidroelectrica și producătorii în cogenerare sunt obligați să livreze energie în contracte reglementate, cu marjă de profit fixă, de 5%.

Potrivit jurnaliștilor de la profit.ro, conducerea Nuclearelectrica a anunțat că introducerea producătorilor de energie regenerabilă în rândul operatorilor cu obligații  de vânzare de cantități ferme de energie pe bază de contracte reglementate are în vedere faptul că, în 2017, peste 14% din producția națională de energie a reprezentat energie din sure regenerabile și o parte importantă din aceasta a fost vândută prin contracte cu produse standard.

“Nu se acceptă. Din analiza prevederilor legale incidente (art. 79 alin. (7) din Legea nr. 123/2012 și art.14 alin. (1) și alin. (8) din Legea nr. 220/2008) a rezultat faptul că acestea nu impun obligații pentru vânzarea de către acești producători a unor cantități de energie electrică pe bază de contracte reglementate”, a fost răspunsul ANRE conform aceleiași surse.

La dezbatere, cei de la Nuclearelectrica au informat că obligația de vânzare la prețuri reglementate le afectează capacitatea de a obține finanțare pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă.

“Scăderea de peste 6 ori a indicatorilor de profitabilitate ai SNN prin vânzarea energiei electrice la prețuri reglementate afectează major capacitatea entității de a finanța proiectele majore de investiții aflate în derulare (retehnologizarea Unității 1, investiție de 1,5 miliarde euro, și CTRF, investiție de aproximativ 200 milioane euro). În aceste condiții, Nuclearelectrica este în pericol de a trebui să-și asigure finanțarea proiectului de retehnologizare al Unității 1 în proporție de 100% din fonduri proprii. Modelul nostru inițial prevedea pentru retehnologizare o finanțare cu structură 43% fonduri proprii și 57% imprumuturi. Pentru realizarea surselor de finanțare proprii necesare proiectului de retehnologizare a Unității 1 la nivel de 100% din valoarea proiectului, SNN are nevoie de o majorare cu 43 lei/MWh a prețului reglementat conform metodologiei actuale, considerând că întreaga energie electrică disponibilă la vânzare (81,6 TWh) din următorii 8 ani ar fi vândută la prețul reglementat impus prin propunerea de ordin ANRE”, au susținut cei de la Nuclearelectrica.

Studiu tehnic de evaluare a stării centralei nucleare

Advertisement
usr

Amintim că, luna trecută, conducerea Nuclearelectrica a anunțat că a demarat procedura de achiziție de servicii de inginerie pentru elaborarea unui studiu tehnic de evaluare a stării sistemelor, structurilor și componentelor Unității 1 a centralei de la Cernavodă. Scopul acestui proces privește operării pe termen lung a acesteia, studiul fiind necesar procesului de retehnologizare a reactorului, care ar trebui să înceapă către finalul anului 2026.

Investiția se ridică la 1,5 miliarde euro, potrivit specialiștilor de la Nuclearelectrica.

Citiți și:

Ciclul de viață al Reactorului 1 de la Cernavodă se apropie de final. Cum va funcționa România cu un singur reactor nuclear?!

De asemenea, recent, americanii și coreenii au semnat un document prin care au anunțat asocierea în vederea efectuării lucrărilor de retehnologizare a reactorului 1 de la Cernavodă.

Advertisement
usr

Detalii complete despre acest acord găsiți într-un articol “Ordinea.ro”:

Americanii și coreenii, asociere pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă

Între timp, Cosmin Ghiță a primit mandat pe 4 ani la conducerea Nuclearelectrica, după ce din august 2017 a fost numit provizoriu pe această funcție.

Cosmin Ghiță primește mandat pe patru ani la șefia Nuclearelectrica

 

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions