Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Zeci de persoane cu dizabilități au protestat azi în fața Prefecturii Constanța

Published

on

În cursul zilei de azi, în jurul orei 10,  la sediul Prefecturii județului Constanța, a avut loc un protest neautorizat al reprezentanților asociațiilor/ sindicatelor persoanelor cu dizabilități, persoane cu dizabilități și membri de familie ai acestora, în total 45 persoane.

Protestul face parte dintr-o mișcare la nivel național – „ Nu negociem viața copiilor noștri și a adulților cu dizabilități” – prin care se dorește revizuirea bugetului pentru 2019, în ceea ce privește alocarea bugetului pentru persoanele cu dizabilități și tot ce inseamnă protecția socială a acestora.

Din cauza condiției medicale deosebite a participantilor și a vremii friguroase, toți protestatarii au fost invitați în sala de intrare a instituției, iar o delegație formată din șapte persoane a fost invită la discuții punctuale.

Întâlnirea a fost coordonată de către subprefectul Ionuț Done, aflat la conducere astăzi.

Advertisement
usr

Solicitările au fost legate, prioritar, de următoarele aspecte:

  • modificarea proiectului de buget pentru anul 2019 și asigurarea cheltuielilor de asistență socială și protecției speciale a copilului (salariile și indemnizațiile asistenților personali, cheltuieli pentru serviciile destinate copiilor din orfelinate și adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale) de la bugetul central, cu destinație specială
  • înființarea fondului pentru dizabilitate, cu destinație fixă pentru programe de tranziție și inserție pe piața muncii  a persoanlor cu dizabilități, din sumele colectate de la angajatorii publici și privați care nu recrutează personal cu dizabilități
  • decontarea terapiilor și tehnologiilor esențiale în asistarea copiilor și persoanelor cu dizabilități

De asemenea, în cadrul discuțiilor, au fost aduse în atenție următoarele aspecte:

  • refuzul primăriilor din județ de a angaja asistenți personali și de a oferi acestora toate beneficiile prevăzute prin lege – spor de risc, vouchere de vacanță, normă de hrană etc. (nominalizate Cumpăna, Tuzla, Mangalia)
  • obligația legală și morală a autorităților publice centrale și locale de a prioritiza nevoile categoriilor vulnerabile, în condițiile în care costurile de ingrijire sunt cu mult peste sumele alocate de stat, iar multe persoane din această categorie trăiesc în familii monoparentale, cu venituri reduse
  • acordarea burselor medicale și sociale pe criterii incorecte sau neacordarea acestora
  • revizuirea condițiilor și a gestionării problematicii în cele trei centre de incluziune socială din Constanța (de exemplu, nu sunt îndeplinite condiții minime – rampe de acces)
  • gestionarea incoerentă și neunitară la nivel național a posibilității de a participa în tabere de vacanță a copiilor cu dizabilități (gara Constanța, transport, condiții de cazare etc. neadaptate pentru nevoi speciale)
  • neprofesionalismul multor funcționari publici cu responsabilități în acest domeniu și atitudinea neadecvată a acestora față de solicitările persoanelor cu dizabilități.

Concluziile întâlnirii sunt următoarele:

  • Instituția Prefectului – județul Constanța a luat act de solicitarile protestatarilor
  • Instituția Prefectului va informa ministerele de resort asupra solicitării de revizuire a bugetului
  • protestatarii vor depune în zilele urmatoare un memoriu amplu în care vor prezenta detaliat toate aspectele a căror revizuire o solicită
  • Instituția Prefectului va analiza, împreună cu CJ Constanța și cu toți reprezentanții instituțiilor cu atribuții relevante în această sferă de activite, aspectele prezentate în cadrul întâlnirii și va convoca grupul prezent la o nouă întalnire, în cel mai scurt timp, în vederea soluționarii problemelor.

 

 

 

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions