În sfârşit, se întâmplă şi în România! A fost creat site-ul care permite medicilor să afle cu cât va creşte venitul net din gărzile efectuate, după 1 octombrie 2016
,,Guvernul României consideră respectul pentru personalul medical şi grija pentru pacienţi o prioritate a mandatului său.
2016 este anul adoptării mai multor măsuri în beneficiul medicilor, printre care şi deciziile de creştere a salariilor din sectorul sanitar şi de creştere a plăţii gărzilor efectuate de medici. Astfel, veniturile medicilor vor fi mai aproape de principiile acestei profesii, iar orice măsură în favoarea medicilor reprezintă un beneficiu direct şi pentru pacienţi. Pentru a demonstra că acest , executiv are fapte dincolo de vorbe, ne-am decis să arătăm cu cifre obiective amploarea acestei reforme.”, susţin Vlad Voiculescu, ministrul sănătăţii şi Dragoş Pîslaru, ministrul muncii.
Vă reamintim că, pe 6 august, printr-un comunicat, Ministerul Sănătăţii anunţa că:
,,Guvernul României a decis că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanței de Urgenţă 20 / 2016, începând cu data de 1 octombrie anul acesta. (…).
Creşte plata gărzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august. Termenul pentru definitivarea paşilor legislativi este data de 1 octombrie. (…).
Gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial. Pentru medici avantajul este că gărzile vor fi considerate atât vechime în muncă, cât şi vechime în specialitate.
Contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporţional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajaţi.
Aşa numita gardă obligatorie va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se făcea.
Medicii care au obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale, începând cu 2010, vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat.
Timpii de lucru şi de odihnă vor fi regândiţi în termeni de flexibilizare, de grijă faţă de efortul depus de medici şi de siguranţă a pacienţilor.”.
Toate aceste măsuri sunt o recunoaştere a valorii medicilor ,,adevăraţi”, a celor care cred în jurământul lui Hippocrate, jurământ pe care l-au rostit la absolvirea facultăţii, asumându-şi îndatoririle morale ale unui medic în exercitarea profesiunii sale.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta