Astăzi, 3 mai, este praznicul Izvorul Tămăduirii, iar la mănăstirea Dervent au ajuns deja foarte mulți credincioși.
Începând cu ora 8.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstire, urmată de sfințirea crucilor mari ce vor fi așezate pe biserica nouă, cu hramul Sf. Iachint de Vicina.
Apoi, împreună cu clerul și credincioșii, IPS Teodosie va merge în procesiune la izvorul tămăduitor, situat în apropierea mănăstirii, unde va fi săvârșită slujba de Sfințire Mică a Apei.
În Vinerea Luminată Biserica Ortodoxă prăznuieşte Izvorul Tămăduirii. Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului. Înainte de a fi împărat, Leon cel Mare a găsit un orb, într-o pădure de lângă Constantinopol, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.
Pentru a mulţumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică pe care a numit-o Biserica Izvorului cel Tămăduitor şi dătător de viaţă.
Biserica se mai vede şi astăzi în vechiul Constantinopol, actualul oraş Istanbul.
Sărbătoarea s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V şi VI. În toate bisericile şi mănăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.
În toate bisericile şi mânăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.
În zona Dobrogei, dar şi în toată ţara, este recunoscut ca izvor tămăduitor Izvorul de la Mănăstirea Dervent, despre care tradiţia spune că a apărut la rugăciunea Sfântului Apostol Andrei, cel ce, în drumurile sale, s-a oprit în locul din apropierea actualei mănăstiri pentru a-i învăţa cuvântul Evangheliei pe cei din zonă.
După predica sa, Sfântul Andrei a bătut cu toiagul în pământ şi a izvorât o apă limpede în care i-a botezat pe cei ce au dorit să primească botezul creştin.
În decursul timpului, s-a păstrat vie amintirea acestui izvor şi în fiecare an, chiar şi în perioada comunistă, pelerini din întreaga ţară poposeau la acest izvor pentru a lua apă.
Foto: Ilustrativ
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta