Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Administratie

Cum arată buletinele de vot. AEP a publicat modelele!

Published

on

Până la alegerile europarlamentare au rămas mai puțin de cinci zile. În 26 mai, toți cetățenii adulți cu drept de vot din România vor avea ocazia să își aleagă reprezentanții în Parlamentul European.

„Cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European. Nu au drept de vot debilii și alienații mintal puși sub interdicție și persoanele care, în ziua de referință, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. Cetățenii români care au drept de vot și au împlinit, până în ziua de referință inclusiv, vârsta de 23 de ani au dreptul de a fi aleși în Parlamentul European“, se arată în textul Legii nr. 33 din 16 ianuarie 2007, republicată, privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat modelele de buletine de vot atât cele pentru alegerea europarlamentarilor, cât și cele pentru referendum. Pe primul buletin pentru referendum, referitor la interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, cetățenii vor fi întrebați: SUNTEȚI DE ACORD CU INTERZICEREA AMNISTIEI ȘI GRAȚIERII PENTRU INFRACȚIUNI DE CORUPȚIE? Pe al doilea buletin, cel privind interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe, alegătorii sunt întrebați: SUNTEȚI DE ACORD CU INTERZICEREA ADOPTĂRII DE CĂTRE GUVERN A ORDONANȚELOR DE URGENȚĂ ÎN DOMENIUL INFRACȚIUNILOR, PEDEPSELOR ȘI AL ORGANIZĂRII JUDICIARE ȘI CU EXTINDEREA DREPTULUI DE A ATACA ORDONANȚE DIRECT LA CURTEA CONSTITUȚIONALĂ?

În total, alegătorii vor primi trei buletine de vot, unul pentru alegerile europarlamentare, iar două pentru referendum. Operatorul cu tableta vă va întreba dacă doriți să votați la ambele scrutinuri și, în funcție de răspuns, vă validează la unul sau la ambele. Dacă nu vreți să votați la referendum imediat, dar vă răzgândiți, puteți reveni la secția de votare până la sfârșitul scrutinului și să vă exercitați dreptul de vot. În ceea ce privește ordinea pe buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, Biroul Electoral Central (BEC) a decis, în 17 aprilie, prin tragere la sorţi, ca PSD şi Alianţa electorală “Alianţa 2020 USR Plus” să fie pe primele poziţii.

Astfel, ordinea stabilită prin tragere la sorţi este următoarea:

Poziţia nr. 1 – Partidul Social Democrat

Poziţia nr. 2 – Alianţa electorală “Alianţa 2020 USR Plus”

Poziţia nr. 3 – Partidul PRO România

Poziţia nr. 4 – Uniunea Democrată Maghiară din România

Poziţia nr. 5 – Partidul Naţional Liberal

Poziţia nr. 6 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor – ALDE

Poziţia nr. 7 – Partidul PRODEMO

Poziţia nr. 8 – Partidul Mişcarea Populară

Poziţia nr. 9 – Partidul Socialist Român

Poziţia nr. 10 – Partidul Social Democrat Independent

Poziţia nr. 11 – Partidul România Unită

Poziţia nr. 12 – Uniunea Naţională pentru Progresul României

Poziţia nr. 13 – Blocul Unităţii Naţionale BUN

Poziţia nr.  14 – Gregoriana-Carmen Tudoran

Poziţia nr. 15 – George-Nicolae Simion

Poziţia nr. 16 – Peter Costea

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare începe în 27 aprilie şi se încheie în 25 mai, la ora 7.00.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions