Primele componente din cel mai puternic laser din lume au sosit la Institutul de Fizică de la Măgurele. Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), laserul realizat prin cel mai important proiect finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională FEDR, ar putea deveni funcţional peste un an şi jumătate.
Una dintre aplicaţiile sale este o metodă revoluţionară pentru tratarea cancerului, acolo unde nu se mai poate interveni chirurgical. De asemenea, laserul poate simula radiaţia cosmică pentru urmărirea comportamentului materialelor din care sunt făcute staţiile spaţiale sau navetele spaţiale. Proiectul ELI se desfăşoară în trei ţări, între care şi România, iar până în 2018, toate echipamentele vor fi instalate în cadrul sediului care se contruieşte în prezent pe platforma de la Măgurele.
ELI s-a născut în 2005, la iniţiativa comunităţii europene a cercetătorilor şi în principal a cercetătorului francez Gérard Mourou. În perioada 2009-2010 Comisia Europeană a analizat propunerile de proiecte depuse de 40 de laboratoare din 13 ţări. Câştigătorii au fost România, Republica Cehă şi Ungaria. Proiectul din România are o valoare de 356 milioane de euro, o parte din bani fiind alocaţi de Comisia Europeană şi restul din bugetul guvernului român.
Sursa text: MDRAP
Sursa foto: Mediafax
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta