După scandalul din ultima perioadă privind amplasarea șezlongurilor de către operatorii de plaje până la malul apei, o echipă guvernamentală, compusă din ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, și ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, alături de Octavian Popa, comisar general adjunct Garda Națională de Mediu, au efectuat, astăzi, un control, pe litoral. După o vizită în stațiunile din nordul litoralului, ministrul Apelor și Pădurilor a declarat că, în general, operatorii de plaje respectă legislația în vigoare, însă au fost și cazuri în care s-au constatat deficiențe, în special în zona respectării suprafeței destinate cearșeafurilor. Ioan Deneș a punctat că, până în prezent, au fost aplicate operatorilor de plaje 21 de sancțiuni, cu o valoare de peste 120.000 de lei.
„Împreună cu ministrul Turismului, Bogdan Trif, am stabilit, astăzi, o inspecție pe litoral, pentru a vedea realitatea din teren. În general, pot să spun că legislația din domeniu se respectă, pentru că am avut în vedere câteva dintre aspectele din legislație, respectiv dacă există locuri de depozitare a deșeurilor care rezultă din consumul alimentar, dacă se respectă acea reglementare în vigoare privind așezarea șezlongurilor la aliniamentul apei și dacă există acea porțiune de cearșeafuri, de 30% din suprafața concesionată de către operatori. Nu am măsurat cu ruleta, dar peste tot unde ne-am dus și am verificat operatorii de plaje, am constatat că suprafața destinată cearșafurilor există. Sigur, am găsit și câteva locuri în care am constatat câteva deficiențe. Nu am găsit într-o locație pubele, tot în același spațiu nu am găsit spațiu adecvat pentru cearșafuri și am impus ca, până mâine, directorul general de la Apele Române și cu directorul ABADL, conform contractului de închiriere a plajei respective, să propună măsuri, cu termene, astfel încât acele mici inadvertențe să fie reglementate“, a spus ministrul Apelor.
Acesta a adăugat că în luna aprilie au fost atenționați operatorii care au închiriat plaje cu privire la condițiile pe care trebuie să îndeplinească, iar în luna mai s-au făcut controale și s-au aplicat sancțiuni, inclusiv cu termene de reglementare.
„Au fost date sancțiuni și atenționă și în luna iunie. În total, au fost date 21 de amenzi în valoare de 121.000 de lei celor care au închiriat plaje“, a subliniat Deneș.
Ministrul Apelor a mai spus că verificările pe litoral nu se vor opri azi, ci vor continua.
„Echipele noastre de specialiști urmând să efectueze controale, mai ales că am și semnat un protocol în acest sens între Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Turismului și Garda de Mediu, care se va derula pe o perioadă mai lungă“, a conchis ministrul Apelor.
Echipele de control mixte formate din reprezentanți ai Ministerului Turismului, ai Apelor române și ai Gărzii Naționale de Mediu vor continua verificările intensive pe litoral până pe 15 iulie. În plus, în permanență, până la finalul sezonului estival, ministerul Turismului va menține echipe de control pe litoral.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta