Cosmin Giță, directorul general al Nuclearelectrica, a vorbit, într-un interviu pentru Ziarul Financiar Live despre activitatea colegilor săi de la CNE Cernavodă, dar și despre cât de sigură este centrala nucleară din România.
Se poate repeta dezastrul de la Cernobâl la Centrala Nucleară de la Cernavodă? Este întrebarea pe care românii și-o pun tot mai des, mai ales după isteria creată de serialul cu același nume. Răspunsul șefului de la SNN a venit prompt:
“În cazul Cernobâl era un singur sistem de oprire și 10 secunde timp de acțiune. Noi avem 4 sisteme de oprire, două dintre ele total independente de sistemul central, și timp de acțiune de două secunde. În România nu se poate întâmpla ce s-a întâmplat la Cernobîl. Există o diferenţă foarte mare între ceea ce noi numim protecţia pe adâncime a centralei, între tehnologia CANDU, cu care noi operăm, şi tehnologia RBMK care a fost folosită la Cernobîl. Din punct de vedere tehnic, noi avem o anvelopă de protecţie la unităţile CANDU– domuri, cupole de beton, le vedem când mergem la mare. Sunt făcute dintr-un beton special pentru proiectul de la Cernavodă. La RBMK nu era o astfel de anvelopă de protecţie, chiar şi în film se vorbea de un acoperiş cu smoală, nu mai există astfel de structur , a declarat la ZF Live Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica.
Şeful Nuclearelectrica a explicat, în același interviu pentru ZF Live și faptul că, în cazul reactoarelor CANDU există patru sisteme speciale de securitate. Două dintre ele sunt independente şi diferite. Timpul de acţiune la cele două sisteme este de 2 secunde.
“În cazul RBMK era un singur sistem de oprire, cu bare, iar acest sistem de oprire are 10 secunde timp de acţiune. E clar că dacă pică acest sistem, nu exista mentalitatea de fail safe pe care o avem noi. Timpul de acţiune de la Cernobîl a fost de 10 secunde şi era doar un singur sistem de oprire. Noi avem la Cernavodă timp de acţiune de 2 secunde şi patru sisteme, două dintre ele fiind total independente de sistemul central de securitate”, a explicat șeful Nuclearelectrica.
Despre care sunt procedurile de siguranță pentru factorul uman, directorul SNN vorbește despre… proceduri și cultură de securitate nucleară, precum și despre mai multe puncte de verificare. Iată declarațiile:
“Vorbim de proceduri şi de cultura de securitate nucleară. Modul în care avem mai multe puncte de verifiare şi cum procedurizăm operaţiunile în camera de comandă a reactorului, plus operaţiunile de mentenanţă şi alte lucrări. Sistemul pe care noi îl implementăm este verificat continuu, facem audituri externe, atât cu agenţia de la Viena. Recent, centrala de la Cernavodă a primit un rating de ”very good standing”, suntem la nivelul de excelenţă nucleară pentru a doua evaluare la rând. Sistemul de la Cernavodă este foarte bine aşezat la nivel global. Dacă ne uităm la factorul de capacitate, România este numărul 1 în lume prin modul de exploatare a celor două centrale”.
Ce spune Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica, despre când încep lucrările pentru retehnologizarea Unităților 1 și 2 ale CNE Cernavodă, citiți aici :
NOTĂ! Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), cel mai mare producător de energie electrică din Coreea de Sud, a încheiat un acord de parteneriat cu furnizorul american de servicii de inginerie Sargent & Lundy în vederea participării la proiectele privind retehnologizarea reactoarelor de la Cernavodă. Reactoarele de la Cernavodă sunt similare centralei nucleare de la Wolsong, din Correa de Sud, la care KHNP a finalizat o retehnologizare asemănătoare celei avute în vedere la centrala românească. Sargent & Lundy are, de asemenea, experiență în modernizarea reactoarelor de producție canadiană, precum cele de la Cernavodă.
Americanii și coreenii, asociere pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta