Nu de puține ori, Primăria Constanța a informat cetățenii, prin tot felul de mijloace de comunicare, că, pentru a menține un nivel scăzut al densității insectelor, echipele care asigură dezinsecția stropesc spațiile verzi din parcuri, scuaruri și promenade. Informările Primăriei erau cât se poate de bine-venite, în condițiile în care foarte mulți cetățeni se plângeau că orașul este invadat de țânțari. Numai că, cu toată dezinsecția anunțată cu fală de Primăria Constanța, problemele nu s-au terminat. Asta deoarece, cetățenii au continuat să reclame faptul că nu numai că nu sunt stârpiți, dar țânțarii s-au înmulțit excesiv. Mai mult decât atât, cei de la USR au acuzat că „în Constanța s-a făcut dezinsecție cu apă chioară. Un fel de Hexifarma cu insecticid“.
La acuzele că sunt cartiere în care Primăria nu a făcut dezinsecție, primarul Constanței, Decebal Făgădău a răspuns că lucrurile nu stau deloc așa și că Primăria își face treaba ca la carte. Ba, mai mult, Făgădău a spus că în problema dezinsecției se consultă frecvent cu ceilalți colegi de municipii de reședință de județ.
„Avem un grup de whatsapp în care suntem primarii municipiilor reședință de județ. Azi, noi stropim cu o soluție agrementată cu un biocit agrementat de autoritățile naționale. Nu stropim cu ce vrem noi. Toate unitățile administrativ-teritoriale stropesc exact cu aceeași soluție, care este produsă de Bayer și se numește „K-Othrine Profi Ec 250“, iar diluția este de 80 ml la 10 litri de apă. Tot acest proces de diluție, adică de când se desigilează recipientul și până când se pune substanța și apa, la noi se filmează. Toate operațiunile de dezinsecție se filmează. Dar, s-a implementat o directivă europeană: regulamentul 528/2012 care s-a transpus în legislația națională prin HG 617/2014, astfel agremetarea produsului K-Othrine Profi Ec 250 în loc să expire în 2024, expiră la 30.06 2019. În schimb, producătorul și-a agrementat din timp o nouă soluție care se numește Solfac Trio EC 200 (Bayer), care are toate reglementările și care este la nivel național. Repet, toate primăriile din țară cu care am discutat folosesc aceeași soluție…“, a spus Făgădău.
Edilul Constanței a continuat spunând că, potrivit unei adrese de la Ministerul Apărării Naționale, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino“, tratamentele din avion nu sunt recomandate asupra așezărilor umane.
„Asta în condițiile în care mulți ne spun pe Facebook că de ce venim și stropim cu țâșnitoarea. Noi nu putem face lucrurile după cum ne spune cineva pe Facebook, ci după cum ne spun legile și specialiștii. Specialiștii ne spun că aceste acțiuni cu survol au eficacitate extrem de scăzută, practic nulă din cauză multe locuri de adăpostire a adulților de țânțari sunt în interioare, acolo unde sunt afectați de astfel de tratamente. Noi nu avem voie să stropim pe proprietatea publică. Problema cea mai mare este pe Valea Portului, care este un tărâm al nimănui. Avem probleme pe zonele ce fac obiectul retrocedărilor, avem pe proprietăți private, unde nu se tunde iarba, nu se strâng gunoaiele și nu se stropește pentru țânțari. Tocmai de aceea, Poliția Locală, începând din 1 iulie, va merge și va notifica, sancționa și amenda acolo unde proprietarii terenurilor cu buruieni pe ele nu își fac dezinsecția pentru că efectul acțiunilor noastre este scăzut sau anihilat dacă nu facem acest lucru. Dar asta nu înseamnă că noi nu ne facem treaba în fiecare cartier după planificare“, a subliniat primarul.
Vrei dezinsecție în jurul blocului, fă-ți-o singur!
Cireașa de pe tort a fost lăsată la final, Făgădău spunând că nu Primăria trebuie să efectueze dezinsecția pe spațiile din jurul blocului?!? Culmea este că, pe vremea mentorului său – Radu Mazăre – Primăria făcea dezinsecția inclusiv pe spațiile verzi din jurul blocului.
„Pe spațiul public dezinsecția o face municipalitate, iar pe spațiul ce ține de zona de responsabilitate a asociațiilor de proprietari dezinsecția o face asociația. Avem asociații care își fac și dezinsecție și deratizare. Aliniamentele stradale care sunt în responsabilitatea municipalității se ocupă Primăria, ce este perimetral blocului, dezinsecția o face asociația de proprietari. De asemenea, subsolul blocului, acoperișul și casa scării sunt stabilite prin lege în sarcina asociațiilor de proprietari. Nu vine Primăria să strângă șobolanii de la subsol. Sunt proprietari“, a conchis Decebal Făgădău.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta