Stațiunea Eforie Sud se pregătește de schimbări majore. Administrația publică a orașului Eforie a accesat mai multe proiecte cu finanțare europeană care vor schimba esențial aspectul acestei stațiuni cu tradiție. Cel mai important proiect se referă la modernizarea și reabilitarea infrastructurii conexe de utilitate publică în scopul creșterii competitivității destinațiilor turistice în stațiunea Eforie Sud. Proiectul are o valoare de 22.568.009,05 de lei, din care 19.182.807,69 de lei reprezintă finanțare nerambursabilă acordată din Fondul European de Dezvoltare Regională și 2.933.841,17 lei – finanțare nerambursabilă de la bugetul național. Cu acești bani, se modernizează infrastructura rutieră și utilitățile din corpul drumului pe străzile Faleză Sud și Dezrobirii. Tot în acest proiect, care are o durată de implementare de 49 de luni, se va înființa o pistă pentru biciclete, vor fi amenajate trotuare, alei, trasee pietonale și spații verzi. Practic, zona tampon dintre localitate și mare va dobândi un aspect modern și funcțional.
Un alt proiect vizează reconversia a trei terenuri degradate din Eforie Sud, unde vor fi amenajate parcuri. Stațiunea este deja cunoscută pentru parcul Movilă, în mod cert unul din cele mai frumoase de pe litoral. Însă, în urma unei investiții consistente din fonduri europene, se urmărește creșterea suprafețelor cu spații verzi amenajate. La nivelul stațiunii Eforie Sud, trei terenuri degradate de peste 1.000 de metri pătrați fiecare, situate pe străzile Siretului, Pescarilor și Albatrosului, vor fi transformate în locuri de agrement și petrecere a timpului liber. Concomitent, alte două terenuri degradate, de data aceasta din Eforie Nord, vor fi transformate în locuri de recreere. Valoarea totală a proiectului este de 21.822.415,88 de lei, din care finanţarea nerambursabilă acordată din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 18.311.606,94 lei, iar valoarea nerambursabilă acordată de la bugetul național este de 2.800.598,69 lei. Proiectul urmează să fie implementat până la data de 31 ianuarie 2022.
Alte proiecte importante pentru modernizarea stațiunii Eforie Sud sunt introducerea rețelei de gaze naturale, lucrarea fiind contractată din luna februarie 2019; reabilitarea iluminatului public pe străzile Eternității, Pelican, Orizontului, Pescărușului, Albatrosului, Taluzului și Pescarilor; reabilitarea teatrului de vară și a parcului din vecinătatea acestuia. Un alt proiect vizează înființarea centrului de excelență Carmen Sylva pentru servicii educaționale, culturale și recreative integrate. Acesta se construiește pe strada Mihai Viteazu din Eforie Sud. În cadrul centrului vor funcționa și două terenuri de squash.
Prin aceste proiecte, administrația locală din Eforie își propune să crească numărul turiștilor cu 20% față de situația din prezent. Vorbim aici de un angajament care poate fi îndeplinit cu succes, având în vedere că Eforie Sud are multe lucruri de arătat.
Eforie Sud este prima stațiune înființată pe litoralul românesc. Primele construcții au fost ridicate în anul 1892 de boierul Ioan Movilă, proprietarul terenului dintre lac și mare. Stațiunea a luat numele fondatorului ei, în 1899, numindu-se în mod oficial Băile Techirghiol-Movilă. Înainte de primul război mondial, funcționau aici 22 de hoteluri. Din 1928, stațiunea s-a numit Carmen Sylva, după pseudonimul literar al reginei Elisabeta. Această denumire a durat până în 1948, când regimul comunist a decis să schimbe numele localității în Vasile Roaită. Din 1962, s-a adoptat numele actual: Eforie Sud.
Ordinea.Ro vă propune campania ”Descoperă Eforie Sud”, în care vom vorbi despre istoria stațiunii, despre prezentul și viitorul ei. Va urma!
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta