Contractul de achiziţie a corvetelor multifuncţionale destinate Marinei Militare Române a fost atribuit asocierii Şantierul Naval Constanţa – Naval Group, a anunţat miercuri ministrul Apărării Gabriel Leş.
”Cred cu tărie că este un moment extrem de important pentru Forţele Navale Române, care după cum spun de fiecare dată, de aproape 30 de ani nu au a primit tehnică nouă. E primul program de asemenea anvergură. (…) Luni, 1 iulie, am primit de la Departamentul de Armamente raportul prin care am fost informat, în calitate de ministru, cu privire la finalizarea procedurii specifice organizate la nivelul departamentului pentru atribuirea acordului-cadru pentru furnizarea produsului corvetă multifuncțională. Conform acestei informări, oferta câştigătoare a fost declarată cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș.
Potrivit ministrului, „perioada de livrare a acestor corvete este de 7 ani de zile, în trei ani de zile prima corvetă”, urmând ca celelalte trei, până la termenul în maxim 7 ani de zile
„În acelaşi contract se va face şi modernizarea fregatelor pe care le avem în acest moment în înzestrare”, a explicat ministrul Leș.
Astfel, până în 2026, România va avea patru corvete, iar prima navă va fi construită până în 2022.
Toate criteriile tehnice au fost luate în calcul şi s-a ajuns la această asociere, a spus Gabriel Leş.
Întrebat care au fost criteriile pentru desemnarea câştigătorului licitaţiei, ministrul Apărării a menţionat raportul comisiei de licitaţie, conform căruia au fost îndeplinite toate criteriile tehnice şi de capabilitate cerute de beneficiar. Asocierea câştigătoare a avut şi preţul cel mai mic, dar nu acesta a fost definitoriu în alegere, ci îndeplinirea criteriilor tehnice, a adăugat ministrul.
Compania de stat franceză Naval Group a făcut oferta cea mai ieftină pentru obținerea contractului. În presa franceză au apărut acuzații la adresa lui Liviu Dragnea care ar fi încercat să îi blocheze pe cei de la Naval Group.
Ministerul Apărării Naționale a primit oferte, în cadrul acestei licitații, din partea companiei olandeze Damen, a firmei italiene Fincantieri şi a Grupului Naval din Franţa.
Licitația a fost întârziată după ce procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale a fost suspendată în ianuarie de către Ministerul Apărării Naționale (MapN), după ce Șantierul Naval Constanța (SNC) a acționat în instanță Guvernul și MApN, cerând anularea licitației privind programul de înzestrare cu corvete multifuncționale. Apoi Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, pentru „suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.
O lună mai târziu, reprezentanții Șantierului Naval Constanța au anunțat că renunță la procesul intentat Guvernului și Ministerului Apărării Naționale, prin care solicitau anularea licitației privind programul de înzestrare cu corvete multifuncţionale. La acel moment, Leș a anunțat că a cerut Direcției Juridice din MApN să identifice pașii legali de urmat.
Programul în valoare de 1,6 miliarde de euro (1,85 miliarde de dolari) acoperă achiziţionarea a patru corvete, precum şi modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor Regina Maria şi Regele Ferdinand.
(Știre preluată de la postul de televiziune Digi 24)
Foto: Digi24
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta