În ultimele 24 de ore, instabilitatea atmosferică accentuată a produs efecte la nivelul a 28 localități din județele Bacău, Bistrița – Năsăud, Brașov, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Mureș, Prahova, Tulcea și Vâlcea, precum și în municipiul București.
În toate zonele afectate de intensificări puternice ale vântului, pompierii au acționat pentru degajarea a 62 de copaci căzuți pe carosabil, clădiri sau autovehicule. În urma manifestării fenomenelor meteo periculoase, au fost afectate 12 autoturisme, 8 acoperișuri, 7 locuințe și 2 subsoluri. Pentru protectia cetățenilor, în județele care s-au aflat sub incidența avertizărilor imediate de vreme severă ( Bacău, Mureș, Tulcea și Vaslui ), au fost emise 7 mesaje de avertizare pentru populație prin sistemul RO-ALERT.
Totodată, circulația rutieră a fost temporar îngreunată din cauza copacilor doborâți de vânt și a apei de pe carosabil pe 4 drumuri naționale ( DN 2D, DN 7, DN 12 și DN 13A ) și 1 drum județean ( DJ 113A ), iar traficul feroviar a fost temporar blocat din cauza copacilor căzuți pe linia de contact ( magistrala 400 Brașov – Cluj Napoca ).
Echipe specializate s-au aflat in teren pentru remedierea situației, iar la acest moment traficul rutier se desfășoară in condiții normale. Monitorizarea permanentă a situației din teren și măsurile întreprinse pentru gestionarea promptă a solicitărilor primite din partea cetățenilor au făcut ca evenimentele să nu se soldeze cu victime.
La acest moment, nu sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, însă având în vedere avertizarea hidrologică COD GALBEN, cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din mai multe județe ale țării, pompierii militari rămân la datorie, iar în funcție de evoluția situației din teren, vor interveni în sprijinul populației.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență recomandă populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
”De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.”, precizează IGSU.