Peste o sută de reprezentanți ai administrațiilor locale și instituțiilor deconcentrate din județul Constanța au participat, astăzi, la evenimentul „One Way To Inspire”. Specialiștii în Sisteme Informaționale Geografice (GIS) au explicat invitaților avantajele acestui sistem centralizat care este acum aplicat în domenii diverse, de la sistemele de navigație instalate pe autoturisme la analizele privind infracționalitatea urbană, răspândirea bolilor, cercetările arheologice sau alegerea locurilor optime pentru amplasarea marilor centre comerciale.
În premieră la Constanța, „One Way To Inspire” promovează în rândul administrațiilor locale și instituțiilor deconcentrate nevoia stringentă a implementării unui concept unitar de culegere, gestionare și analiză a unor date extrem de importante în activitatea pe care o desfășoară. Evenimentul a avut loc la Hotel Ibis. Specialiști, dar și reprezentanți ai administrațiilor locale și instituțiilor deconcentrate au evidențiat aplicat utilitatea Directivei Europene Inspire și a Sistemului Informatic Geografic (GIS), două componente vitale ale conceptului promovat.
„Evenimentul a fost dedicat lansării unui proiect care se dorește să însemne startul înființării bazelor de date geospațiale și utilizării lor în modul cel mai eficient pentru desfășurarea activității administrative de orice natură… Având în vedere faptul că unele primării nu au reușit să contracteze execuția cadastrului sistematic prin PNCCF ne-am gândit că o soluție eficientă ar fi să promovăm un pachet integrat de patru servicii: GIS (sisteme informaționale geografice), RENS-RAN (registrul electronic al nomenclaturilor stradale și registru agricol național, INSPIRE (directiva europeană privind gestionarea comună a bazelor de date geospațiale) și PNCCF (programul național de cadastru și carte funciară) care să poată fi atractiv și pentru prestatori, dar mai ales să însemne un sprijin determinant în luarea unor decizii rapide și bazate pe informații corecte și complexe la nivel de conducere administrativă. De asemenea, nu este deloc de neglijat faptul că în această variantă de achiziție a serviciilor, costurile vor fi mult reduse deoarece o parte dintre activitățile desfășurate de către prestatori sunt comune pentru fiecare din cele patru componente ale pachetului dar vor fi plătite o singură dată: măsuratori, planuri, identificare proprietari sau chiar identificare număr poștal”, a declarat reprezentantul ANCPI, Marian Mazilu.
Subprefectul județului Constanța Șenol Ali a participat la evenimentul “One Way To Inspire” și a punctat importanța implementării GIS și a Directivei INSPIRE. Demnitarul și-a exprimat speranța ca județul Constanța să fie primul din țară care să implementeze acest pachet. La eveniment a mai participat și președintele executiv al Asociației Orașelor din România, Ionel Chiriță.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta