Liberalii constănțeni au depus în Parlament un proiect de lege care prevede eliminarea taxei de pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, pe A2, da şi pe cea dintre Giurgeni şi Vadu Oii, pe DN 2A, rămând să fie perceput un tarif doar pentru trecerea pe DN5 între Giurgiu şi Ruse. Inițiatorii precizează că taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusă din raţiuni pur financiare, dar suntem în prezenţa unei duble impuneri, atâta timp cât utilizatorii drumurilor publice din România plătesc rovinieta, care reprezintă o taxă pentru utilizarea drumurilor şi podurilor amplasate pe drumurile naţionale şi autostrăzi din România. Mai mult, parlamentarii liberali din Constanța afirmă că taxa este discriminatorie pentru oamenii care locuiesc în zona Dobrogei şi că tariful afectează şi comercianţii care distribuie mărfuri în toată ţara. Într-o postare pe Facebook, deputatul de Constanța al PNL Bogdan Huțucă a explicat, recent, motivele pentru care a cerut eliminarea acestei taxe, în special a celei pod peste Dunăre de la Feteşti.
„Fac acest drum, Constanța – București de două ori pe săptămână, dus întors, pentru care plătesc 26 de lei. Vezi care este afluxul de mașini, vezi ce se întâmplă în sezonul estival la barierele de taxare și la benzinării și nu ai cum să te întrebi unde se duc acești bani din taxa pe pod. Am făcut interpelări, am solicitat informații și am aflat că banii nu se duc în reparația podului. Noi plătim o taxă de pod, dar nu sunt folosiți pentru repararea acelui pod, se și observă că de acel pod nu s-a mai ocupat nimeni de foarte mult timp din punct de vedere al investițiilor. Banii se duc pentru reabilitarea șoselelor și drumurilor din toată România. Adică, noi, extrasezon, toți cetățenii județului Constanța tranversăm, contracost, acele porți de la Fetești și parcurgem acea autostradă, iar statul român finanțează drumuri și șosele din toată țara direct pe banii noștri? Păi, atunci, pentru ce mai plătim vinietă? Am înțeles că pentru repararea drumurilor se plătește rovinieta, o altă taxă pe care o plătim Guvernului României. Nu cumva sună a dublă taxare? Plătim rovinietă pentru repararea tuturor drumurilor din România și, în plus, mai plătim și taxă de pot, care afectează în mod special județul Constanța, tot pentru reabilitarea șoselelor și drumurilor?“, se arată în comentariul lui Huțucă.
El a adăugat că, în comisiile din Parlament, principala confruntare a fost cu cei de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care au apreciat că această sumă care se colectează din taxa de pod este destul de importantă pentru ei, pentru finanțarea lucrărilor la drumruri și pentru garantarea unor credite pe care ei le iau.
„Evident că discuția a fost una destul de aprinsă și destul de dură, pentru că, dacă cei de la CNAIR au nevoie de bani, se pot face transferuri de sume de la bugetul de stat. Nu trebuie să pui în cârca cetățenilor pentru a finanța reabilitarea drumurilor din toată țara și nu trebuie să pui o presiune zonală, pe cetățenii și companiile din județul Constanța, ori pe cei care vin la mare în calitate de turiști. Avem și turiști care își permit să plătească această taxă de pod, dar pentru mulți acești 13 lei dus, 13 lei întors reprezintă o sumă importantă, pentru că au bugetele extrem de drămuite. Cei de la CNAIR au recunoscut într-un final că o soluție ar putea fi ca taxa de rovinietă să fie mărită cu puțin, iar această taxă de pod să fie desființată. Eu le-am propus ca la proiecția bugetară care are loc an de an să-și transfere această sumă bugetul de stat, iar acestă taxă de pod să fie desființată pentru ca cetățenii să nu suporte o dublă taxare față de rovinietă și să nu vadă niciun beneficiu, întrucât podul de la Fetești este în aceeași stare jalnică pe care o știm cu toții“, a subliniat Huțucă.
Proiectul de lege pentru modificarea Anexei 3 la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România se află la Camera Deputaților, după ce Senatul a adoptat tacit în ședința din 6 februarie 2019 eliminarea taxelor de trecere peste două poduri.
Sursa foto: newsromania.net
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta