Adunarea generală extraordinară a acţionarilor companiei Oil Terminal a aprobat în cursul zilei de ieri majorarea capitalului social de la 58,236 milioane de lei la 260,993 milioane de lei, prin emiterea unui număr maxim de 2.609.933.385 de acţiuni noi, cu valoarea nominală de 0,10 lei pe acţiune. 59,62% din totalul acţuniunilor emise (respectiv 1.556.101.790 acţiuni) vor fi subscrise prin aport în natură, iar diferenţa de 40,38% (1.053.832.595 acţiuni), prin aport în numerar.
Angajați cu funcții în mișcarea sindicală a Oil Terminal ne-au spus că au trecut deja patru ani de când acționarii minoritari ai companiei, Broadhurts și Fondul Proprietatea s-au străduit să împiedice luarea acestei hotărâri a Consiliului de Administrație. Dar acum s-a întâmplat. Însă acest lucru nu-i liniștește prea mult pe angajații companiei, dat fiind faptul că ei se așteaptă ca, în cel mai scurt timp, cei doi acționari minoritari să atace în justiție aceasta hotărâre. Actualul Consiliu de Administrație a reușit ca, la ședința Adunării Generale a Acționarilor din 11 octombrie, să treacă pe ordinea de zi majorarea capitalului social, se pare că acționarii minoritari sunt foarte deranjați de acest lucru. Și asta deoarece în situația în care se reușește majorarea capitalului social al Oil Terminal, ei ar trebui să vină de-acasă cu 4 milioane de euro fiecare pentru a mai putea ajunge în CA al societății. Am stat de vorbă cu Ion Caraignat, liderul Cartef Alfa Constanța, care ne-a declarat: ”Lucrurile nu au stat așa cum ar fi trebuit să fie. Așa cum știți, vechiul Consiliu avea o hotărâre judecătorească definitivă care trebuia pusă în executare. Potrivit acestei hotărâri câștigate în fața Broadhourts, era obligatorie majorarea de capital. Dar în condițiile în care ministrul a modificat componența Consiliului de Administrație înainte de punerea în execuție a hotărârii judecătorești, eu sunt aproape convins că în următoarea perioadă capitalul social nu se va majora. Fondul Proprietatea și Broadhutrs vor ataca din nou sentința. Nu le convine cum stau lucrurile pentru că ei doresc să-și mențină valoarea acțiunilor, iar prin această sentință vor fi obligați să aducă aport de capital. Oil Terminal este o societate care necesită investiții, Probabil vom ataca această hotărâre de ieri a CA-ului. Și, repet, noii administratori au aprobat această majorare de capital, iar noi ne doream ca ea să fie făcută de vechiul consiliu”, ne-a declarat Ion Caraignat.
Proteste la Constanța și în Capitală
Reamintim faptul că, pe data de 6 octombrie, sindicaliștii de la Oil Terminal Constanța au pichetat sediul Guvernului României. Ei și-au declarat nemulțumirea față de Ministerul Energiei, care blocase pe atunci majorarea de capital și, implicit, investiția a peste 4 milioane de euro din partea celor doi acționari. Fondul Broadhurst este administrat de către compania americană New Century Holdings (NCH), cea care controlează, printre altele, compania Romarta SA, deținătoarea spațiilor comerciale din toată țara ale fostului magazin comunist. Pe de altă parte, Oil Terminal este cel mai mare operator pe mare, specializat în vehicularea tițeiului, produselor petroliere și petrochimice lichide și a altor produse și materii prime în vederea import/exportului și tranzitului. Oil Terminal Constanța reprezintă unul dintre cele mai mari terminale din Sud-Estul Europei și a fost înființată în 1898 sub numele de Steaua Română.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta