O legea adoptată azi de Parlament nu mai obligă instituțiile publice – de la primării la ministere – să utilizeze ștampila în relația cu cetățenii sau cu alte instituții. Totul va putea fi trimis și primit online, cu semnătură electronică. Documentele vor circula, așadar, mai ușor, iar oamenii nu vor mai fi purtați pe drumuri și nu vor mai plimba hârtii între instituții. Proiectul de lege a fost votat de Camera Deputaților, astăzi, în calitate de Cameră decizională, și prevede eliminarea ștampilei din administrația publică. Proiectul a fost inițiat de către senatorul USR Cristian Ghica. Potrivit actului normativ, asta înseamnă că documentele vor putea circula mai ușor, în format digital, nu va mai fi necesar exemplarul „original” pe hârtie cu ștampilă și totul va putea fi trimis și primit online, cu semnătură electronică, spun inițiatorul. Vor rămâne în uz doar parafele speciale, cele care sunt stabilite conform unor legi precise, cu instrucțiuni clare de utilizare.
„Persoanele juridice de drept public, nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituţiile sau autorităţile publice ori emise sau încheiate în relaţia cu instituţiile sau autorităţile publice”, scrie în proiectul adoptat. De asemenea, „Persoanele juridice de drept public nu au obligaţia de a aplica ştampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relaţia dintre acestea și persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entităţile fără personalitate juridică”. Prevederile nu se aplică instituţiilor sau autorităţilor publice cărora prin acte normative de rangul legii, cu caracter special față de prezenta ordonanță, li se impune expres folosirea ştampilelor.
„De subliniat că nu poate fi identificată cu certitudine și exhaustiv legislația primară în care apare obligația de ștampilare a actelor și documentelor emise de aceste persoane, astfel încât să se poată realiza o exceptare doar a anumitor persoane. În acest context s-a propus ca să rămână obligate a aplica ștampila doar acele persoane, instituții, autorități care au această obligație într-un act normativ de rangul legii (Lege, OG,OUG). După intrarea în vigoare a prezentei legi, este necesar ca fiecare persoană de drept public să facă o evaluare a legislației din domeniul să de competență (legislație primară, secundară, terțiară) și să decidă menținerea sau eliminarea obligației aplicării ștampilei pe documentele emise de acesta, funcție de anumite condiționalități/rațiuni (importanța documentului, legislație europeană, tratate internaționale, relații între state, etc)”, se arată în motivarea legii.
„Marele merit al noii legi este că ea creează premisele digitalizării și simplificării birocrației. Practic, nicio primărie și niciun minister nu vor mai putea să refuze trimiterea și primirea documentelor în format digital, cu semnătură electronică. Asta înseamnă că oamenii nu vor mai fi purtați pe drumuri ca să plimbe hârtii între instituții. Înseamnă că nu vor mai sta la coadă la ghișeu, ci vor putea trimite și primi documente pe email, înseamnă că interacțiunea cu administrația va fi mai simplă și mai eficientă. Evident, lucrurile nu se vor întâmpla de pe o zi pe alta. Dar acest prim pas, eliminarea obligativității ștampilei, va genera un efect de domino în ceea ce privește modernizarea administrației. Am eliminat practic ultima reminiscență a birocrației de tip medieval ce se practica încă în România”, a declarat senatorul USR Cristian Ghica.
Cei de la USR spun că legea privind eliminarea obligativității ștampilei în instituțiile publice este printre foarte puținele proiecte care au fost inițiate de Opoziție în acest mandat și care au trecut de votul final al Parlamentului. Printre acestea sunt Legea privind interzicerea hărțuirii și cea privind înființarea Registrului agresorilor sexuali, precum și legea privind expertizarea seismică a unităților de învățământ. La toate trei, Cristian Ghica a fost inițiator sau co-inițiator.
Interesat este că administrația publică rămăsese ultimul mohican în care se mai cerea ștapilă pentru orice document. Pe de altă parte, sistemul bancar se numără printre primele care au eliminat acestă obligativitate. Pentru a arăta cât de birocratizată este administrația românească, vă prezentăm o situație prin care a trecut un cetățean român. Acesta a importat un soft din SUA, iar când marfa a ajuns în România, la vamă, cetățeanul nu a putut intra în posesia softului pentru că faptul nu avea aplictă pe factura emisă din America o ștampilă. Timp de o lună și jumătate s-a chinuit românul nostru să recupereze softul de la vama românească, timp în care a încercat să-i convingă pe americani să-i aplice șaptampila pe factură. De partea cealaltă, expeditorul softului din SUA încerca, la rândul său, să explică că în America nu se mai folosește ștampila de ani buni. După o corespondență între partea americană și cea română, într-un târziu românul a reușit să intre în posesia mărfii, dar numai după ce americanii au aplicat o ștampilă oarecare pe care să scrie SUA. Și, uite așa, românul a pierdut bani din cauza birocrației excesive din România.