Oficialii de la Protecția Consumatorilor au prezentat, în cadrul unei ședințe de lucru desfășurată la sediul Instituției Prefectului județului Constanța raportul de activitate al instituției pentru sezonul estival 2019. Astfel, au fost controlate aproape 1.000 de unități de cazare și alimentație publică care ăși desfășoară activitatea pe litoralul românesc și au fost aplicate amenzi de peste 3 milioane de lei. Iată cifrele rezultate din rapoartele de activitate ale instituției.
Abateri constatate:
Prestări servicii alimentaţie publică
– preparate alimentare neprotejate de insecte şi praf;
– modificarea stării termice iniţiale fără ca operatorul economic să fie autorizat în acest sens;
– utilizarea de loturi de materii prime în prestarea de servicii de alimentaţie publică nesigure (cu data limită de consum depăşită, cu modificări organoleptice, fără elemente de identificare din care să reiasă încadrarea în data limită de consum / data durabilității minimale);
– nerespectarea condiţiilor de depozitare, păstrare şi expunere la comercializare a produselor alimentare, depozitare direct pe paviment, la temperatura mediului ambiant ;
– nerespectare temperatura de minim 60 C la preparatele culinare finite ;
– utilizarea de ustensile din plastic sau din lemn nerecomandate alimentaţiei publice;
– unităţi de alimentaţie publică pe plajă fără racordare la apă, fără coşuri gunoi şi cu produse expuse contaminarii cu praf;
– spaţii neigenizate, vitrine frigorifice cu rugină, fără monitorizarea temperaturii, fără grafic schimbare ulei, lipsă aparate sau plase antiinsecte/ţânţari, intersectare fluxuri;
– lipsă verificare metrologică cântare și / sau cântare neomologate;
– meniuri fără informare privind gramajele, ingredientele cu posibil efect alergen şi produsele preparate din ”produs decongelat”;
– neafişare denumire şi CUI firmă;
Prestări servicii nealimentare
– sectoare de plajă fără respectarea zonei 30% destinată plajei de nisip;
– sectoare de plajă fără respectarea numărului de cabine de schimb;
– neigienizarea echipamentelor de protecție (veste de salvare) după fiecare utilizare ;
– neprezentare registru unic de control;
– lipsă plase tânţari camere și holuri, plase tânţari deteriorate, căzi deteriorate, cu mucegai, lipsă mape cu informații turistice la camere, lipsa mesaj ProNatura, nerespectare număr prosoape/turist (3), lipsă servicii suplimentatare gratis şi contracost la recepţie, neafişare CUI la recepţie;
– deficienţe informare adâncime piscină;
– neafisare orar, denumire şi CUI firmă;
– lipsă autorizaţie Primărie;
– echipament de joacă (trambulină) fără afişare Regulament ;
– echipamente loc de joaca deteriorate, potențial periculoase pentru consumatori;
Comercializare bunuri alimentare
– nerespectarea condiţiilor de depozitare, păstrare şi expunere la comercializare a produselor alimentare, depozitare direct pe paviment, la temperatura mediului ambiant;
– comercializare produse la promoţie în afara datei de valabilitate;
– comercializarea de produse alimentare cu data limită de consum depăşită;
– lipsă informare ţara de origine şi categoria de calitate legume-fructe;
– lipsă autorizaţie funcţionare Primărie
Comercializare bunuri nealimentare
– produse cosmetice în afara termenului de valabilitate
– jucării fără elemente de identificare şi caracterizare, fără licenţă, fără instrucţiuni ;
– jucării notificate Rapex, fără adresă şi denumire distribuitor/importator
– lipsă informaţii traduse în română
– lipsă compoziţie textile,
– lipsă pictograme încălţăminte
Acțiuni de control desfășurate în cadrul structurii “Comandament Litoral 2019” în perioada sesonului estival 2019
Acţiuni de control: |
879 |
din care : |
|
acţiuni în care au fost constatate abateri : |
797 |
|
|
Sancțiuni aplicate: |
1326 |
din care: |
|
Amenzi aplicate: |
577 |
|
|
Avertismente: |
749 |
Valoarea amenzilor aplicate (lei): |
3.026.500 |
Valoarea amenzilor încasate (lei): |
558 240 |
Valoarea produselor oprite definitiv şi retrase (lei): |
344.686 |
Valoarea produselor oprite temporar (lei): |
331.414 |
Oprirea temporară a prestarii serviciului (nr. operatori economici): |
76 |
Defalcare acțiuni de control pe domenii de activitate: |
|
– unități de alimentație publică: |
252 |
– unități de cazare, unităţi de agrement şi sectoare de plajă : |
293 |
– unități de comercializare produse alimentare: |
204 |
– unității de comercializare produse nealimentare: |
120 |
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta